Γνωμάτευση για τα «ύποπτα» βαρέλια στο Δρέπανο

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα αποτελέσματα από την ανάλυση του περιεχομένου των 40 βαρελιών που άγνωστοι πέταξαν σε χώρο στην περιοχή του Δρεπάνου το βράδυ του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου, έστειλε τη Δευτέρα στον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Δημοτικής Ενότητας Ρίου κ. Κώστα Μπουρδούλη, ο καθηγητής κ. Πέτρος Κουτσούκος, Διευθυντής Εργαστηρίου Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας, του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο κ. Κουτσούκος, αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:

Η ανάλυση του δείγματος έγινε στα εργαστήρια του ερευνητικού Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλών Διεργασιών (ΙΤΕ-ΕΙΧΗΜΥΘ) με την συνδρομή του Διευθυντή Ερευνών Δρος. Γεωργίου Βογιατζή, στο εργαστήριο του οποίου, έγιναν οι αναλύσεις φασματοσκοπίας υπερύθρου.

Το δείγμα το οποίο μας δόθηκε προς ανάλυση και σύμφωνα με τις ενδείξεις των μεθόδων που χρησιμοποιήσαμε για την ταυτοποίησή του αποτελείται από το πολυμερές ΡΜΜΑ (Poly  methyl methacrylate-μεθυλεστέρας του πολυακρυλικού οξέος).

Το πολυμερές στερείται τοξικότητος, η διάθεσή του όμως, στους τόπους παραγωγής του θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένη διαδικασία και να λαμβάνονται οι ενδεδειγμένες προφυλάξεις ώστε να μη ρυπαίνεται το περιβάλλον.

Το χρονικό των βαρελιών

Υπενθυμίζεται, ότι άγνωστοι το βράδυ του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου, πέταξαν σε περιοχή του Δρεπάνου, 40 βαρέλια, που περιείχαν άγνωστο υλικό και έντονη οσμή, ενώ σε όσους πλησίασαν στο σημείο, προκάλεσαν έντονη δυσφορία στα μάτια και στο αναπνευστικό.

Άμεση η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα του Αντιδημάρχου Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Δημοτικής Ενότητας Ρίου κ. Κώστα Μπουρδούλη, ο οποίος μόλις ενημερώθηκε στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, ενημέρωσε άμεσα την Αστυνομική Διεύθυνση, αλλά και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πάτρας, οι οποίες έσπευσαν στην περιοχή και ως πρώτο μέτρο απέκλεισαν με κορδέλες το χώρο.

Την Κυριακή το πρωί, ο κ. Μπουρδούλης, ενημέρωσε τον Αντιπρύτανη, καθηγητή κ. Κροντηρά, ο οποίος σε συνεργασία με τον καθηγητή Χημείας κ. Πούλο, πήγαν στην περιοχή, συνοδευόμενοι από κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να πάρουν δείγμα, από το περιεχόμενο των βαρελιών. Πήραν τρία δείγματα, το ένα εκ των οποίων, παραδόθηκε σήμερα στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και στον κ. Αγγελόπουλο, προκειμένου να σταλεί στο Χημείο του Κράτους, για ανάλυση.

Εκείνο που ζήτησε ο κ. Μπουρδούλης από Αστυνομία, Πυροσβεστική και ΕΜΑΚ, είναι η άμεση απομάκρυνση των βαρελιών και η καταστροφή τους, αμέσως μόλις διαπιστωθεί η ταυτότητα του περιεχομένου, και φυσικά η έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος είναι ο ασυνείδητος που τα πέταξε σε δημόσιο χώρο.

econews

Σχόλια