Ενεργειακός δρόμος η Βόρεια Ελλάδα είπε ο Σταύρος Καλαφάτης

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στην αναπτυξιακή  σημασία των ενεργειακών επενδύσεων αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για την «Επενδυτική Άπνοια».

Επικαλούμενος υπολογισμούς της ΕΕ τόνισε ότι μέχρι το 2020 θα απαιτηθούν στην ΕΕ επενδύσεις στον τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίου ευρώ :

500 δις € σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (εκ των οποίων 350 δις € σε μονάδες ΑΠΕ),

-200 δις € σε δίκτυα μεταφοράς και

-400 δις € σε δίκτυα διανομής πιλοτικής ενέργειας και Φυσικού Αερίου. Κύριο στόχο αποτελεί η ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η χώρα μας και ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα αποδεικνύεται ότι διαθέτουν τα σημαντικά εκείνα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός ασφαλούς πεδίου παραγωγής ή διέλευσης και εξαγωγής ενεργειακών προϊόντων (ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.λ.π.).

Προς την κατεύθυνση αυτή κλείνοντας την ομιλία του, υπενθύμισε τις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες της Νέας Δημοκρατίας και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση και περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη στάση της απέναντι στην ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

econews

Σχόλια