Φιλέτο χοιρινό με σάλτσα κολοκυθιών και ντοματίνια

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Zεστή βραδιά και άκρως φιλικό dinner στο σπίτι. Αντί για υπερβολικού στομαχικού βάρους σάλτσες και στούμπωμα σε ένα πλήρες μενού που θα κατέληγε στο γνωστό τιραμισού, είπα να κάνω κάτι ελαφρύ, γευστικά διακριτικό, εύκολο και ναι, εντελώς έτοιμο από πριν -για να είμαι με τους φίλους στο τραπέζι- που να έχει και μια χαλαρή γιορταστική αίσθηση.

Κύριο πιάτο, δανεικό απ’ τις εμπνεύσεις της minimal Rozanne Gold (θυμίζω το φιλέτο με τις δάφνες, που γράψαμε παλιότερα), με 3 μόνο υλικά και αλατοπίπερο. Με δυο λόγια: o ορισμός της απλότητας στο μεγαλείο της. Και για του λόγου το αληθές, η φωτό.

Προετοιμασία: 15 λεπτά και 45 λεπτά το μαγείρεμα. Κάντε τη σάλτσα των κολοκυθιών όσο μαγειρεύεται και κρυώνει το κρέας. Εύκολη συνταγή. Σερβίρεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, οπότε όλο το πιάτο μπορεί να είναι εντελώς έτοιμο από πριν.

Yλικά (για 6-7 άτομα)
3 φιλέτα χοιρινά (300-350 γραμ. το καθένα)
850 γραμ. κολοκύθια (5-6 μεσαία προς μεγάλα)
20-25 ντοματίνια, τα περισσότερα κομμένα στη μέση
αλάτι, πιπέρι

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς C.

Eτοιμάζετε το coulis κολοκυθιών: Κρατάτε 1 μεσαίο κολοκύθι και κόβετε τα υπόλοιπα πρώτα σε χοντρές ροδέλες και μετά στα 2 (σαν μισοφέγγαρα). Τα βάζετε σε κατσαρόλι, ρίχνετε νερό σχεδόν να τα σκεπάζει και αλάτι. Τα φέρνετε σε σημείο βρασμού (δυνατή φωτιά), χαμηλώνετε σε μέτρια, σκεπάζετε και βράζετε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να είναι μαλακά. Τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ, προσθέτοντας μαζί 2/3-1 φλυτζ. από το νερό που έβρασαν. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει.

Κόβετε το ένα κολοκύθι που κρατήσατε σε πολύ λεπτές φέτες (κατηγορία τσιπς -αν έχετε μαντολίνο, χρησιμοποιήστε το).

Ψήνετε το κρέας: Αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα παντού καλά, τα τaκτοποιείτε σε ταψάκι και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά (μην μπείτε στον πειρασμό να ξεπεράσετε την μισή ώρα). Τα βγάζετε, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και αφήνετε να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά. Τα κόβετε σε φέτες πάχους 0.8-1 εκατ.
Προσθέτετε τον ζωμό που έχει βγάλει το κρέας στο ψήσιμο μέσα στη σάλτσα των κολοκυθιών, ανακατεύετε καλά, δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι, αν χρειάζεται.

Σερβίρισμα: Σε πιατέλα τοποθετείτε στην περίμετρο τις λεπτοκομμένες φέτες του ωμού κολοκυθιού και στο εσωτερικό της τακτοποιείτε το κρέας. Προσθέτετε τη σάλτσα και πάνω της τα ντοματίνια.

Πηγή Συνταγές Pandespani

Σχόλια