Υδρογονάνθρακες: μαζί Ελλάδα-Κύπρος – «Επίθεση φιλίας» στους Τουρκοκύπριους

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την αντίδρασή τους εξέφρασαν Αθήνα και Λευκωσία στην απόφαση της Άγκυρας να ορίσει «υφαλοκρηπίδα» με το Ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ταύρος Λαμπρινίδης έκανε λόγο για απομάκρυνση της Τουρκίας από το Διεθνές Δίκαιο, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χαρακτηριστικά πως “η Τουρκία παρανομεί πάνω στην παρανομία”.

Έκανε νεύμα δε προς τους Τουρκοκύπριους λέγοντας πως μόνο κερδισμένοι θα βγουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής από το νόμιμο κράτος της Κύπρου.

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε, αντίθετα, έχουν να κερδίσουν πολλά, διότι τα θέματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Και η κεντρική κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό θα διανέμει προς τις δύο κοινότητες, στις δύο συνιστώσες πολιτείες, τα έσοδα απ” αυτήν την εκμετάλλευση», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Επιβεβαίωσε τέλος την ταύτιση των απόψεων Αθήνας και Λευκωσίας, την οποία θεώρησε δεδομένη και κατέληξε ότι «η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο στήριγμά μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα στις δύσκολες συνθήκες και για την Ελλάδα και για την Κύπρο».

econews

Σχόλια