Υδρογονάνθρακες: συμφωνία Τουρκίας – Κατεχόμενων για την υφαλοκρηπίδα

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συμφωνία με την κατεχόμενη Κύπρο, για την οριοθέτηση των «χωρικών τους υδάτων», υπέγραψε την Τετάρτη η Τουρκία, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ανατολή», η συμφωνία «θα ανοίξει το δρόμο στην Άγκυρα για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση, επιχειρώντας να συντηρήσει ένα κλίμα εκφοβισμού και απειλών προς τη Λευκωσία, αν και Αμερικανοί, Ρώσοι και Ευρωπαίοι την έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα πρέπει να κάνει κίνηση που θα οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο.

«Άκυρη η συμφωνία»

Μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί υπογραφής «συμφωνίας» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας με τα κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε τα εξής:

«Η ενέργεια αυτή της Τουρκίας είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η εν λόγω «συμφωνία» είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου».

econews

Σχόλια