Κλιματική Αλλαγή: μείωση επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα ζητά η Παγκόσμια Τράπεζα

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα, εισηγείται στα πλούσια κράτη μείωση των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα, που φτάνουν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, και χρηματοδοτική βοήθεια στις φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Η μελέτη με τίτλο «Κινητοποιώντας Χρηματοδοτικούς Πόρους για το Κλίμα», προετοιμάστηκε από τη Παγκόσμια Τράπεζα έπειτα από αίτημα των ισχυρότερων οικονομιών διεθνώς και ενδέχεται να αποτελέσει το σχέδιο δράσης στις διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που ξεκινούν στον Παναμά την επόμενη εβδομάδα, ενόψει της μεγάλης συνόδου στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, τα πλούσια κράτη θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να συγκεντρώσουν δημόσιο χρήμα για τη χορήγηση, τη διετία 2010 – 2012, χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις φτωχότερες χώρες, όπως είχαν δεσμευτεί.

Σε αυτό το πλαίσιο οι συντάκτες της μελέτης προβλέπουν ότι μελλοντικά τα μεγάλα χρηματοδοτικά κεφάλαια που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, θα προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα προτείνουν στις πλούσιες χώρες μείωση των ενισχύσεων στα ορυκτά καύσιμα, επισημαίνοντας ότι αν το 20% των επιδοτήσεων που χορηγούν ετησίως 24 από τα μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αξιοποιούνταν για χρηματοδοτική βοήθεια για το κλίμα, θα εξοικονομούνταν 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

econews

Σχόλια