Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: κορυφώνονται οι δράσεις στη Θεσσαλονίκη

0
42

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στους πεζούς και τους ποδηλάτες παραδίδεται για πέντε ώρες (από τις 16.00 έως τις 21.00) το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα η  περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αγγελάκη-Εγνατία-Ι. Δραγούμη-Νίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που κορυφώνονται σήμερα Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011.

Προκειμένου να μην σημειωθούν προβλήματα, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις παραπάνω οδούς, όπως και στις κάθετες οδούς Βενιζέλου και Εθνικής Αμύνης, θα διεξάγεται κανονικά. Επίσης τα λεωφορεία θα κινούνται κανονικά, ενώ τα ταξί μόνο στις οδούς Τσιμισκή και Μητροπόλεως και μόνο μέσα στη λεωφορειολωρίδα.

Μικροί και μεγάλοι δημότες και επισκέπτες της πόλης, θα έχουν την ευκαιρία να κυκλοφορήσουν ανενόχλητοι, πεζοί ή με τα ποδήλατα τους στο κέντρο της πόλης, να παρακολουθήσουν μουσικά, εικαστικά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα, να διαλέξουν ότι θελήσουν από το χαριστικό παζάρι, να παίξουν διαδραστικά παιχνίδια και να συμμετάσχουν σε οικολογικές, αθλητικές και άλλες ακτιβιστικές δράσεις που θα πραγματοποιήσουν οι Ομάδες  Εθελοντών.

Συγκεκριμένα:

·  μουσικές από τη φιλαρμονική του Δήμου (17.00 στην Πλατεία Αριστοτέλους)
·   εθελοντές του Αρκτούρου με ίχνη και φωτογραφίες από αρκούδες σε φυσικό μέγεθος που θα στήσουν σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης θα οδηγούν τους επισκέπτες στην οδό Ρογκότη, όπου σε όλη τη διάρκεια της πεζοδρόμησης (από 16.00 έως  20.00), θα απασχολήσουν παιδιά με δημιουργικές δραστηριότητες και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά με θέμα τα άγρια ζώα και τη φύση.
·  η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών θα χρωματίσει… ανεπιθύμητα αντικείμενα σε διαβάσεις (16.00 έως 20.00 στην οδό Π. Π. Γερμανού)
·  η ζωγράφος Δόμνα Δέλιου θα απεικονίζει τα… πόδια των περαστικών σε τοίχο του σχολείου της Ικτίνου αλλά και σε χαρτιά που θα τα μοιράζει στους ίδιους (σε όλη τη διάρκεια της πεζοδρόμησης)
·  οι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης θα βολτάρουν στην πόλη για να «κατακτήσουν» το χωρίς αυτοκίνητα κέντρο
·  τα «Παιδιά εν δράσει» θα στήσουν… γήπεδο στην Τσιμισκή.
·  η «Σχεδία στην πόλη» θα στήσει εργαστήρι ζωγραφικής και διαδραστικό παιχνίδι στη διασταύρωση Κούσκουρα με Τσιμισκή.
·  οι ομάδες Ρολλερ-Χόκεϋ του Άρη, του Ηρακλή, του ΠΑΟΚ, και οι Τιτάνες (παιδική ακαδημία) θα κινούνται και θα επιδεικνύουν τις ικανότητες τους σε όλο το κέντρο της πόλης.
·  Χαριστικό παζάρι με βιβλία, ρούχα και άλλα είδη, θα λειτουργήσει στη διασταύρωση Π. Π. Γερμανού με Παύλου Μελά.

Την Τρίτη εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες στην 4η και στην 2η Δημοτική Κοινότητα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης  για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Στην 4η Δημοτική Κοινότητα από τις 18.00 έως τις 22.00 πεζοδρομήθηκαν οι οδοί Ανατολικής Θράκης και Ιλισού και μετατράπηκαν σε βόλτα της γειτονιάς.  Η περιφερόμενη χορωδία του ΚΑΠΗ σκόρπισε τον ήχο της στην οδό Ανατολικής Θράκης, το λαϊκό συγκρότημα που στήθηκε στο ύψος της Μπότσαρη δημιούργησε κέφι και χορό για πολλές ώρες, ενώ οι αθλητές της ξιφασκίας εντυπωσίασαν με τις ικανότητες τους στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα.

Στην 2η Δημοτική Κοινότητα πεζοδρομήθηκαν οι οδοί Αμπελώνων και Αγ. Πάντων όπου την εκδήλωση άνοιξε η φιλαρμονική του δήμου.  Αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου ιδιαίτερα στην οδό Αμπελώνων όπου στήθηκε μουσική, τραπέζια, ψησταριές, γρασίδι και άρχισε σχεδόν αμέσως ο χορός. Ξέφρενο παιχνίδι σε ένα τεράστιο παιδότοπο με χλοοτάπητα συνολικά 150 τ.μ. που στήθηκε σε δύο σημεία στην οδό Αμπελώνων, ευχαριστήθηκαν δεκάδες παιδιά της περιοχής, ενώ θερμά χειροκροτήματα για την επιδεξιότητα τους, απέσπασαν τα μέλη του συγκροτήματος αεροβικής γυμναστικής “Grasps” και οι αθλητές του Οργανισμού Πολεμικών Τεχνών “Tode Hellas”.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, πεζοδρομήθηκε στην 5η Δημοτική Κοινότητα η οδός Αρχαιολογικού Μουσείου  (Β. Όλγας-Κων/πόλεως), όπου μαθητικά συγκροτήματα έπαιξαν ζωντανή μουσική, τα μέλη του ΚΑΠΗ «δίδαξαν» υπαίθριο τάβλι, μικροί και μεγάλοι δοκίμασαν τις ποδοσφαιρικές τους ικανότητες στις εστίες ποδοσφαίρου και οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να διαλέξουν βιβλία και μικροαντικείμενα από το χαριστικό παζάρι.

econews

Σχόλια