«Παγώνει» καταστροφικό έργο λόγω προστασίας του Δέλτα Νέστου

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με πρόσφατη απόφαση της, η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) διέταξε να ανασταλεί η κατασκευή του έργου μεταφοράς και διανομής νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης. Η απόφαση εκδόθηκε μετά από αίτηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Το έργο εγκρίθηκε με πρόσχημα την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων. Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί ένα αδιέξοδο σχέδιο εκτροπής. Αντί να υλοποιηθούν παρεμβάσεις για την πραγματική ενίσχυση του υδροφορέα ή τη μείωση της σπατάλης του νερού στις καλλιέργειες της περιοχής, το έργο παρουσιάζεται ως αναγκαίο έτσι ώστε να συνεχιστεί και να αυξηθεί η σπατάλη του νερού στις υδροβόρες και αδιέξοδες καλλιέργειες.

Οι επιπτώσεις δε του έργου στους προστατευόμενους υγροτόπους των εκβολών του Νέστου, που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, θα είναι πολύ σοβαρές καθώς η παροχή νερού στο υγροτοπικό σύμπλεγμα θα μειωθεί σημαντικά. Η απόφαση του ΣτΕ βασίστηκε και στις επιπτώσεις που θα δημιουργούσε το έργο στη προστατευόμενη περιοχή του Νέστου, αλλά και στο γεγονός ότι εκκρεμούν στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ερωτήματα σχετικά με τη συμβατότητα της διαχείρισης των νερών στη χώρα μας με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

«Η λύση δεν είναι να φέρνουμε όλο και περισσότερο νερό όλο και από πιο μακριά. Το μοντέλο αυτό έχει αποδειχθεί καταστροφικό και αδιέξοδο για τη γεωργία και για το περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Εάν οι καλλιέργειες δε γίνουν συμβατές με τις δυνατότητες της περιοχής και δεν περιοριστεί η σπατάλη νερού, το έργο θα καταστρέψει μια διεθνούς σημασίας προστατευόμενη περιοχή δίνοντας μια ψεύτικη ανάσα για λίγα χρόνια, σε ένα πρόβλημα που θα συνεχίσει να διογκώνεται» δήλωσε o Γιώργος Πολίτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία της Φύσης.

Η αναστολή αυτή ισχύει μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ακυρώσεως, που έχουν καταθέσει οι τρεις οργανώσεις για τους περιβαλλοντικούς όρους το έργου.

To θέμα της κόντρας ανάμεσα σε Περιβαλλονικές Οργανώσεις και τις Αρχές της Ξάνθης είχε αναδειχθεί από το econews στο τέλος του 2009.

econews

Σχόλια