Μόνη η Ευρώπη στη "μάχη" κατά της Κλιματικής Αλλαγής

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποίησε ότι το μέλλον του Πρωτοκόλλου του Κυότο φαντάζει δυσοίωνο, καθώς τα μηνύματα λίγους μήνες πριν τη διάσκεψη του Ντέρμπαν στη Νότιο Αφρική δεν είναι ενθαρρυντικά.

Ο Τοντ Στερν δήλωσε καθαρά πως ο μοναδικός εναπομείνας βασικός “παίχτης” που θα μπορούσε δυνητικά να υποστηρίξει την “ανανέωση” του Κυότο και των στόχων που έθεσε η διάσκεψη του 1997 είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Κυότο αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική δεσμευτική συμφωνία που υποχρεώνει τις χώρες που προσχώρησαν να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι ΗΠΑ αντιδρούν στο Κυότο καθώς θεωρούν ότι οι νέες οικονομικές δυνάμεις -Κίνα, Ινδία και Βραζιλία- έχουν αξιολογηθεί ως αναπτυσσόμενες οικονομίες και ως εκ τούτου δεν είναι υποχρεωμένες να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τη στιγμή που η εικόνα έχει πλέον αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο Στερν άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα προσχωρήσουν σε μια συμφωνία για το Κλίμα μόνο αν η Κίνα δεσμευτεί να περικόψει τις εκπομπές αερίων της βιομηχανίας της.

Σε κάθε περίπτωση διεθνείς παράγοντες χαρακτηρίζουν τη Διάσκεψη του Ντέρμπαν ως ενδιάμεση και μεταβατική πριν από εκείνη που θα λάβει χώρα σο Ρίο ντε Τζανέιρο στο τέλος του 2012.

econews

Σχόλια