«Πρασινίζει» με γιατρόφα το λιμάνι της Γένοβας

0
356

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μια πλωτή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει ενέργεια από την καύση του φυτού γιατρόφα (Jatropha curcas) έχει εγκατασταθεί στο λιμάνι της Γένοβας στην Ιταλία.

Η πλωτή μονάδα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα “Τρίτων” του Ομίλου Europam το οποίο προβλέπει το “πρασίνισμα” του ιταλικού λιμανιού μαζί με εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον εξωτερικό κυματοθραύστη του λιμανιού -τον οποίο παρεμπιπτόντως έχει σχεδιάσει ο γνωστός μας από την υπογραφή του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Renzo Piano- και ηλιακών συλλεκτών στις σκεπές των καταστημάτων.

Τα πλοία που θα “ρίχνουν” άγκυρα στη Γένοβα θα τροφοδοτούνται μέσω καλωδίου με “καθαρή” ηλεκτρική ενέργεια, δίχως να χρειάζεται να έχουν αναμμένες τις ενεργοβόρες μηχανές τους.

Στην καρδιά του παλιού λιμανιού θα βρίσκεται ο Τρίτωνας, μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής νέας γενιάς που θα παράγει ηλεκτρισμό από βιοκαύσιμα. Συγκεκριμένα από το έλαιο των σπόρων της γιατρόφας, γνωστής και ως καρύδι των Μπαρμπάντος, φυτό δηλητηριώδες για τον άνθρωπο, αλλά πολύ ανθεκτικό στην έλλειψη νερού.

Η προμήθεια του φυτού θα γίνεται από τη Βραζιλία μέσω ενός προγράμματος ανάθεσης της καλλιέργειας στον αγροτικό πληθυσμό μιας επαρχίας, το οποίο θα εξασφαλίσει 50.000 τόνους σπόρων ετησίως.

econews

Σχόλια