Παπακωνσταντίνου: η συμβολή του ΥΠΕΚΑ στην "πράσινη" ανάπτυξη

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογίαα:

Την άποψη ότι οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και άλλους “πράσινους” τομείς μπορεί να δημιουργήσει 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας τα προσεχή χρόνια επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε άρθρο του στην εφημερίδα “Ημερησία”.

Αναλυτικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε τα εξής:

“Η συμβολή του ΥΠΕΚΑ στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας υλοποιείται με τρεις τρόπους:

Οριζόντια, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, χωρίς εκπτώσεις για το περιβάλλον, αλλά με ταχύτερη έκδοση όρων και με την ουσιαστική λειτουργία του περιβαλλοντικού ελέγχου.

-Στοχευμένα, ειδικά στο σκέλος της οικοδομικής και ευρύτερα κατασκευαστικής δραστηριότητας μέσα από τρεις κλάδους πολιτικών: τα κίνητρα για περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές – ειδικά ως προς την ενεργειακή εξοικονόμηση και την προώθηση της καινοτομίας στην κατασκευή, τη δραστική απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών και τον νέο ΓΟΚ, αλλά και την επιτάχυνση της σύνταξης ειδικών και γενικών χωροταξικών σχεδίων.

-Προώθηση μεγάλων και καινοτόμων έργων, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Εδώ, η πολιτική μας διαμορφώνει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες τόσο μέσα από το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, όσο και μέσα από την προώθηση της πράσινης παραγωγής ενέργειας από κλασσικές πηγές και κυρίως από την επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Προχωρούμε, ήδη, στη δημιουργία ενός επενδυτικού σχεδίου για μεγάλου μεγέθους υποδομές που θα επιτρέπουν την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό βορρά, αλλά και στην επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης στην αιολική ενέργεια, ιδιαίτερα στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, όπως και στη γεωθερμία.

Το ΥΠΕΚΑ επίσης μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που βρίσκονται στην άμεση εποπτεία του – το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρο Ανάπτυξη» και το «Πράσινο Ταμείο» – πρόκειται μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να διαθέσει περισσότερο από τρία δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα υποδομής – όπως διαχείριση υδάτων, διαχείριση απορριμμάτων, προστασία του περιβάλλοντος – και έργα αναπλάσεων και βελτίωσης του δομημένου περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Συνολικά, ο τομέας πολιτικής που ονομάζεται «Πράσινη Ανάπτυξη» μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μπορεί να κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και να παράξει περισσότερες από 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Οι τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, είναι κλάδοι της πραγματικής οικονομίας, για τους οποίους υπάρχει έντονο διεθνές και εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ταυτόχρονα, είναι και οι κατ’ εξοχήν τομείς που η Ελλάδα διαθέτει σπουδαία συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όλα, λοιπόν, συγκλίνουν ότι αυτή είναι η δική μας ευκαιρία να μπούμε ξανά – ίσως για πρώτη φορά με τόσες αξιώσεις – στο παιχνίδι της ανάπτυξης που θα βασίζεται στην πραγματική επένδυση, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια. Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι αυτή η ευκαιρία δεν πρόκειται να χαθεί για την χώρα και αυτό αποτελεί και τη δέσμευσή μας για δράση τους επόμενους μήνες».

econews

Σχόλια