Ευρώπη: προσπάθειες για κοινά ενεργειακά δίκτυα και πολιτική

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στην ατζέντα των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας που συναντώνται σήμερα (20/9) στην Πολωνία.

Αίτημα της Κομισιόν είναι οι συλλογικές ενεργειακές ανάγκες να λάβουν προτεραιότητα έναντι των εθνικών.

Τη συζήτηση άνοιξε η απόφαση της Γερμανίας να παροπλίσει το σύνολο των ατομικών αντιδραστήρων που λειτουργούν στο έδαφός της ως το 2022, στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα.

Ενάντια στην επανεκκίνηση της λειτουργίας πυρηνικών μονάδων στη χώρα τους μετά το 1987 τάχθηκαν και οι Ιταλοί με πρόσφατο δημοψήφισμα.

Η συζήτηση περί κοινού ευρωπαϊκού δικτύου εμπίπτει στην ευρύτερη προσπάθεια χάραξης μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ τόσο στο εσωτερικό όσο και απέναντι σε διεθνείς “παίκτες” όπως η Ρωσία.

Επιθυμία της Κομισιόν και του αρμόδιου για θέματα ενέργειας επιτρόπου Günter Oettinger είναι η ΕΕ να ακολουθεί κοινή γραμμή απέναντι στο εξωτερικό και να μην δίνεται προτεραιότητα σε διμερείς συμβάσεις (πχ Γερμανία-Ρωσία για προμήθεια φυσικού αερίου) εις βάρος του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος.

econews

Σχόλια