ΑΠΕ: ανάπτυξη στις ορεινές περιοχές της Ευρώπης ζητά η Euromontana

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Απαραίτητη θεωρεί την πολιτική και οικονομική στήριξη των αγροτικών περιοχών από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αναπτύξουν σε τοπικό επίπεδο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η βιομάζα και τα μικρά υδροηλεκτρικά, Euromontana, οργάνωση για τη συνεργασία και την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της Γηραιάς Ηπείρου.

Η Euromontana υποστηρίζει πως οι ορεινές περιοχές είναι παραμελημένες ως προς την ένταξή τους σε προγράμματα ανάπτυξης των ΑΠΕ και προτάσσει ως λύση την εξεύρεση του άριστου ενεργειακού μείγματος διαθέσιμων ΑΠΕ σε κάθε περιοχή, είτε πρόκειται για ηλιακή ενέργεια είτε για αιολική, υδροηλεκτρικά, βιομάζα ή γεωθερμία.

Σύμφωνα με την Euromontana οι ορεινές περιοχές είναι ενεργειακά “ανοχύρωτες”. Υπολογίζεται πως ένα ορεινό χωριό της Γαλλίας αντιμετωπίζει 10 διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος ετησίως εξαιτίας καταιγίδων και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων τη στιγμή που ηλεκτροδότηση στις πόλεις διεξάγεται απρόσκοπτα.

Το μέλος της οργάνωσης Marie Guitton επισημαίνει στο euractiv.com πως η ανάπτυξη τοπικών δικτύων ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα βελτίωνε την ενεργειακή ασφάλεια των ορεινών περιοχών και με αυτό το σκεπτικό ασκούνται πιέσεις στα αρμόδια όργανα της ΕΕ για εξασφάλιση οικονομικών και άλλων πόρων.

Ζητούμενο είναι η εκμετάλλευση σε τοπικό επίπεδο των διαθέσιμων πηγών “καθαρής” ενέργειας.

Η Guitton εκτιμά πως τα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν στον τομέα της βιομάζας, καθώς το 40% των ορεινών περιοχών της Ευρώπης καλύπτονται από δάση, τη μεγαλύτερη πηγή ξυλώδους βιομάζας, πριονιδιών κλπ.

econews

Σχόλια