Λαθρεμπόριο καυσίμων: ως €2 δισ. το οικονομικό κόστος – Ανυπολόγιστο το περιβαλλοντικό

0
4
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη στιγμή που η κυβέρνηση καταφεύγει σε στυγνά φοροεισπρακτικά μέτρα, απομυζώντας το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας, το λαθρεμπόριο καυσίμων έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τις απώλειες για το δημόσιο να υπολογίζονται από 500 εκατ. ως 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Έθνος”, λαθρεμπόριο, νοθεία και “κλοπή” στις αντλίες όχι μόνο επιφέρουν ένα δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος, αλλά συνοδεύονται και από ανυπολόγιστο περιβαλλοντικό κόστος.

Οι λαθρέμποροι μετέρχονται διαφόρων μεθόδων για να εξαπατήσουν καταναλωτές και ελεγκτικές Αρχές, προκειμένου να αποκομίσουν τεράστια υπερκέρδη εις βάρος του κοινωνικού συνόλου: πώληση αποχρωματισμένου πετρελαίου θέρμανσης ως κίνησης, πρόσμειξη της φθηνής απλής αμόλυβδης με ακριβή σούπερ αμόλυβδη, πρόσμειξη των καυσίμων με την άκρως επικίνδυνη τολουόλη,  “πειραγμένες” αντλίες καυσίμων που αντλούν μικρότερη ποσότητα από την αναγραφόμενη στο καντράν.

Παράγοντες της αγοράς, βενζινοπώλες και εταιρείες, επί πολλά έτη ζητούν την εγκατάσταση συστημάτων εισροών – εκροών στις δεξαμενές καυσίμων των πρατηρίων βενζίνης, αλλά και παρακολούθηση των βυτίων με GPS για να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο, αλλά εις μάτην.

Ίσως ήρθε η ώρα η κυβέρνηση και ο (υπό διάλυση) κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία και να σταματήσουν να βάζουν στο στόχαστρο το μέσο φορολογούμενο.

econews

Σχόλια