Κίνα: το σκοτεινό πρόσωπο της "πράσινης" ανάπτυξης

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι κάτοικοι ενός χωριού της ανατολικής Κίνας κατηγορούν τις αστυνομικές αρχές για βιαιοπραγίες κατά τις επιχειρήσεις καταστολής της τριήμερης διαμαρτυρίας εναντίον της λειτουργίας ενός εργοστασίου κατασκευής ηλιακών πάνελ.

Οι κάτοικοι καταγγέλουν ότι το εργοστάσιο που βρίσκεται στο Haining της επαρχίας Zhejiang αποθέτει ανεξέλεγκτα τοξικά απόβλητα.

Όπως δήλωσε στο Reuters ένας εκ των διαμαρτυρομένων κατοίκων του χωριού οι Αρχές τους “φιμώνουν”, καθώς εκτός των ξυλοδαρμών όσοι μιλούν στους δημοσιογράφους οδηγούνται στο κρατητήριο.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν την Πέμπτη όταν περίπου 500 άνθρωποι εισέβαλαν σε μονάδα της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Jinko Solar Holding και αναποδογύρισαν αυτοκίνητα προτού διαλυθούν βίαια από την αστυνομία.

Μάλιστα έφεραν πλακάτ με το σύνθημα “Επιστρέψτε μας τις ζωές μας, διώξτε την Jinko”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων Μέσων, το εργοστάσιο που κατασκευάζει φωτοβολταϊκά πάνελ, κυψέλες και γκοφρέτες πυριτίου αδειάζει τοξικά απόβλητα στο παρακείμενο ποτάμι με αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού ψαριών.

Η ρύπανση αναδεικνύεται ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η οποία πασχίζει να συγκρατήσει τη λαϊκή οργή κατά των βιομηχανιών που αποθέτουν παράνομα και ανεξέλεγκτα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα στο περιβάλλον.

econews

Σχόλια