Φυσικό αέριο: άμεση διακοπή των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ ζητά η Τουρκία

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την άμεση διακοπή των ερευνών για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, που ξεκίνησαν σήμερα με την πόντιση του γεωτρύπανου της Noble Energy στο βυθό του οικοπέδου 12, ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τενέρ Γιλντίζ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής,  υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ζήτησε την άμεση διακοπή των εργασιών και προειδοποίησε ότι τα πλοία πετρελαϊκών ερευνών που βγάζει η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο ενδέχεται να συνοδεύονται από σκάφη του Τουρκικού Στόλου.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι η «συμφωνία» για την υφαλοκρηπίδα με το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, θα επιτρέψει την παρουσία της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας ΤΡΑΟ στα ύδατα της Β. Κύπρου.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, έκανε λόγο για «μονόπλευρες έρευνες» που θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ υποστήριξε πως οι εργασίες προχωρούν γιατί «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχασε την αξιοπιστία του με την έκρηξη στο Μαρί και προσπαθεί με την έρευνα φυσικού αερίου να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Έρογλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι επικοινώνησε με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Επίτροπο, Στέφαν Φούλε, από τον οποίο ζήτησε παρέμβαση για αναβολή των εργασιών για φυσικό αέριο, ενώ συνέδεσε την εξέλιξη του θέματος με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

econews

Σχόλια