Κλίμα: η εικόνα των ευρωπαϊκών θαλασσών αλλάζει ταχέως

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η στάθμη των ευρωπαϊκών θαλασσών μεταβάλλεται με πρωτοφανείς ρυθμούς την ώρα που οι πάγοι λιώνουν, οι θερμοκρασίες “χτυπάνε κόκκινο” και η θαλάσσια ζωή μεταναστεύει εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με αναφορά του ερευνητικού προγράμματος CLAMER (Climate Change and European Marine Ecosystem Research) για την Κλιματική Αλλαγή και τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ευρώπης η αλλαγή είναι πλέον εμφανής και συμβαίνει ταχύτερα από τις πρώτες εκτιμήσεις.

Εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των θαλασσίων υδάτων τα τελευταία 25 χρόνια, ως αποτέλεσμα της τήξης των πάγων στην Αρκτική και της ενίσχυσης της ταχύτητας των ανέμων, έχει “διαβρωθεί” το 15% τω ευρωπαϊκών ακτών.

Απόν το 1986 ως το 2006 η θερμοκρασία της επιφάνειας των θαλασσών στην Ευρώπη ήταν τρεις έως έξι φορές υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Τα σενάρια προσομοίωσης υπολογίζουν ότι έως το τέλος του 21ου αιώνα η θερμοκρασία της Βαλτικής Θάλασσας θα έχει αυξηθεί από 2-4 βαθμούς κελσίου, η Βόρεια Θάλασσα κατά 1,7 βαθμούς και ο Βισκαϊκός Κόλπος από 1,5 ως 5 βαθμούς.

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο της στάθμης των ευρωπαϊκών θαλασσών κατά 60 εκατοστά έως και 1,9 μέτρα σε ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές των Βρετανικών Νήσων με τον κίνδυνο εκτοπισμού των πληθυσμών παράκτιων περιοχών να φαντάζει περισσότερο ορατός από ποτέ, ειδικά σε χώρες που δεν έχουν την οικονομική ικανότητα να λάβουν μέτρα προστασίας των ακτών.

Ανισορροπίες στα θαλάσσια οικοσυστήματα προκαλεί και η μετανάστευση ειδών από τον Ειρηνικό στον Ατλαντικό Ωκεανό διαμέσου «ελευθέρων» ζωνών που δημιουργούνται εποχιακά στην Αρκτική κατά την τήξη των πάγων.

Σημειώνεται πως την τελευταία πενταετία έχουν καταγραφεί οι πέντε εκτενέστερες αποσαθρώσεις παγωμένων επιφανειών στην Αρκτική στα 32 χρόνια που καταγράφονται δεδομένα από δορυφόρους.

econews

Σχόλια