Φυσικό αέριο: αρχές Οκτωβρίου οι διαγωνισμοί για τις νέες ΕΠΑ

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στις αρχές Οκτωβρίου θα προκηρυχθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, οι διεθνείς διαγωνισμοί για τις 3 νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου, οι οποίες θα διανέμουν φυσικό αέριο στην Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία, και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Το μοντέλο λειτουργίας των νέων ΕΠΑ που προτείνει το ΥΠΕΚΑ, διαφέρει σημαντικά από αυτό που ισχύει τώρα για τις ΕΠΑ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο επενδυτής θα μπορεί να ελέγχει ποσοστό μέχρι και 51% στις νέες εταιρείες, με το υπόλοιπο ποσοστό να ελέγχεται από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

Εκτός αυτού, ο χρόνος του αποκλειστικού δικαιώματος που θα έχουν οι νέες ΕΠΑ, περιορίζεται σε 10 έτη για την Στερεά Ελλάδα και Εύβοια και 20 έτη για τις ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σημειώνεται ότι για την αξιολόγηση των προσφορών, σημαντικό ρόλο θα παίξει το ύψος της οικονομικής προσφοράς, το οποίο θα έχει βαρύτητα 80%, ενώ αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου θα έχει βαρύτητα 20%.

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στην τελική φάση του διαγωνισμού, είναι η (τουλάχιστον) πενταετής ενασχόληση του υποψήφιου σε δραστηριότητες κατασκευής, ανάπτυξης, λειτουργίας, διαχείρισης συστημάτων διανομής φυσικού αερίου, προμήθειας και πώλησης φυσικού αερίου.

econews

Σχόλια