Πέλλα: ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από χωματερές φρούτων

1
38

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα έχει διαπιστωθεί στις περιοχές Λάκκας Πέλλας και Ριζού Σκύδρας, όπου για 20 χρόνια μέχρι το 2000, κατέληγαν μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών που δεν διατέθηκαν στην αγορά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, η πρώτη από τις δύο ζώνες απόσυρσης οπωροκηπευτικών βρίσκεται νοτιοανατολικά των πηγών της Αραβησσού, που ικανοποιούν σε περίοδο αιχμής το 35% των αναγκών σε πόσιμο νερό του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Η δεύτερη ζώνη απόσυρσης βρίσκεται στη θέση Ριζού Σκύδρας, όπου παρατηρήθηκε ταχεία υποβάθμιση της ποιότητας του υδροφόρου ορίζοντα.

«Παρά την παρέλευση πολλών ετών από την παύση της ανεξέλεγκτης απόσυρσης, υπάρχουν ακόμη ενδείξεις φαινομένων ρύπανσης του υδροφορέα» ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας τον χαρακτηρισμό των χώρων αυτών ως χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και την αποκατάστασή τους.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. http://www.logospellas.gr/local-news/59-2010-12-21-18-21-24/13575-2011-09-26-04-36-23.html

  Από την ΔΕΥΑ Πέλλας ανακοινώνεται ότι τα δημοσιεύματα διαφόρων εφημερίδων σχετικά με την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της Λάκκας Πέλλας από την απόσυρση μεγάλων ποσοτήτων οπωροκηπευτικών, δεν έχουν καμία σχέση με την επιχείρηση (ΔΕΥΑΠ).

  Επίσης τονίζετε πως η ποιότητα του πόσιμου νερού της Τοπικής Κοινότητας Λάκκας και σε ότι αφορά τις παραμέτρους που εξετάσθηκαν είναι σύμφωνα με την Κ.Υ.Α Υ2/200/2001 (ΦΕΚ892/τ.Β/11-7-2001) ¨Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης την 3η Νοεμβρίου 1998¨ όπως τροποποιήθηκε με την αρ. ΔΥΓ2/Γ.Π οικ. 38925 (ΦΕΚ 630/τ.Β/26-4-2007) Κ.Υ.Α ως ισχύει.

  Ο έλεγχος της ποιότητας του νερού πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου νερού της ΔΕΥΑΠ.

  Ως εκ τούτου η ΔΕΥΑ ΠΕΛΛΑΣ εγγυάται πως όσο το πόσιμο νερό του Τοπικής Κοινότητας Λάκκας όπως και το πόσιμο νερό όλων των υπολοίπων Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Πέλλας είναι σε άριστη κατάσταση.

  Ο Πρόεδρος ΔΣ ΔΕΥΑΠ

  Απόστολος Ασλανίδης

Comments are closed.