Φουκουσίμα: από την πυρηνική στην (υπεράκτια) αιολική ενέργεια

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η Ιαπωνία σχεδιάζει την κατασκευή υπεράκτιου αιολικού πάρκου στα ανοιχτά της Φουκουσίμα, στο πλαίσιο της πολιτικής ανοικοδόμησης της χώρας μετά το καταστροφικό ατύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα της μονάδας Νταΐτσι.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αναζητά τρόπους απαγκίστρωσης από την ατομική ενέργεια την επόμενη της σημαντικότερης πυρηνικής κρίσης που γνώρισε ο πλανήτης μετά το Τσέρνομπιλ.

“Η επιλογή κατασκευής αιολικού πάρκου στη θάλασσα έγινε εξαιτίας του προβλήματος ηχορρύπανσης και της ανάγκης αναθεώρησης του πολεοδομικού σχεδιασμού που θα ανέκυπταν αν επιλεγόταν η επίγεια εγκατάσταση των αεροτουρμπινών” δήλωσε στο AP Ιάπωνας αξιωματούχος που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του.

Το πλάνο απαιτεί επενδύσεις της τάξης των 20 δισ. γεν (περίπου 190 εκατ. ευρώ) και προβλέπει την κατασκευή έξι θαλάσσιων αεροτουρμπινών, ισχύος 2 μεγαβάτ η καθεμιά, με ορίζοντα έναρξης παραγωγής το 2015.

Η κυβέρνηση της χώρας περιμένει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους κύριους εγχώριους κατασκευαστές τουρμπινών, Mitsubishi Heavy Industries, Fuji Heavy Industries και Japan Steel Works.

Αξίζει να σημειωθεί η παραδοχή του αξιωματούχου ότι η υλοποίηση του σχεδίου είναι πιθανό να συναντήσει αντιστάσεις από τους αλιείς της περιοχής που έχουν ήδη υποφέρει από το ατύχημα στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα.

econews

Σχόλια