Υπεράκτιες γεωτρήσεις: «όχι» Ευρωβουλευτών στο μορατόριουμ

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση για επιβολή μορατόριουμ στις υπεράκτιες γεωτρήσεις, πιέζοντας αντίθετα τις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν νέα μέτρα που θα υποχρεώνουν τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να εγγράφονται σε ασφαλιστικά προγράμματα, έτσι ώστε να μπορούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στην περίπτωση πετρελαιοκηλίδας.

Η επιβολή απαγόρευσης στις υπεράκτιες γεωτρήσεις θα ήταν «δυσανάλογη αντίδραση» στην πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε πέρυσι στον Κόλπο του Μεξικού, επισημαίνεται στο ψήφισμα που εξέδωσαν χθες τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής μορατόριουμ στις υπεράκτιες γεωτρήσεις, ωστόσο σύντομα εγκατέλειψε το σχέδιο υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους αποφάσεις είναι καλύτερο να λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Το φθινόπωρο πάντως η Κομισιόν αναμένεται να θέσει και πάλι το θέμα επί τάπητος, με νομοθετική πρόταση για τη βελτίωση της ασφάλειας στις υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι στο ψήφισμά του (που υιοθετήθηκε με 602 ψήφους υπέρ, 64 ψήφους κατά και 13 αποχές), το ΕΚ δε ζήτησε γενική απαγόρευση των υπεράκτιων γεωτρήσεων, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία της Ευρώπης.

econews

Σχόλια