Αιολική ενέργεια: «ξεπαγώνουν» επενδύσεις 10 δισ. € για θαλάσσια πάρκα

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων «βγάζει από το ψυγείο» το ΥΠΕΚΑ που, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, έχει ήδη έτοιμη τροπολογία η οποία θα αντικαταστήσει το άρθρο για τα θαλάσσια αιολικά  στο νόμο 3851/2010.

Με την τροπολογία καταργείται η στρατηγική της δημιουργίας υπεράκτιων αιολικών με τη διαδικασία των δημοπρασιών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» προχωρημένων επενδυτικών σχεδίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο  νόμος 3851 προέβλεπε την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1.200 MW την περίοδο 2012 – 2017, όμως  το μοναδικό βήμα που έγινε μέχρι σήμερα είναι η επιλογή των θαλάσσιων περιοχών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι επενδύσεις για υπεράκτια πάρκα, που πρόκειται να ξεμπλοκάρουν με την ψήφιση της τροπολογίας ξεπερνούν σε ισχύ τα 3 GW.

Αιτήσεις έχουν κατατεθεί από τον όμιλο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για δύο πάρκα, στο Θρακικό Πέλαγος και στον Ευβοϊκό Κόλπο, από την Jasper Αιολική επίσης για δύο, βόρεια της Κέρκυρας, από τον όμιλο Κοπελούζου για 216 MW στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κλπ.

econews

Σχόλια