ΔΕΠΑ: απάντηση στα τουρκικά δημοσιεύματα για οφειλές στη Botas

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στα τουρκικά δημοσιεύματα με βάση τα οποία η τουρκική Botas σκοπεύει να προσφύγει στα ελβετικά Δικαστήρια κατά της ελληνικής κυβέρνησης, διεκδικώντας οφειλές ύψους 300 εκατ. δολαρίων, απάντησε η ΔΕΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ημερησία, κύκλοι της διοίκησης της εταιρείας ανέφεραν ότι η ΔΕΠΑ έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της απέναντι στην τουρκική εταιρία φυσικού αερίου Botas, τονίζοντας ότι προκαλεί εντύπωση η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για να αναδειχθεί το θέμα.

Σημειώνεται ότι η διαφορά έγκειται στην τιμή που πληρώνει η ΔΕΠΑ για την προμήθεια από την τουρκική εταιρία φυσικού αερίου που προέρχεται από το Αζερμπαιτζάν.

Η ελληνοτουρκική σύμβαση προβλέπει ότι η όποια συμφωνία για αναθεώρηση τιμής στη σύμβαση μεταξύ BOTAS και της προμηθεύτριάς της αζερικής SOCAR εφαρμόζεται και στη Σύμβαση ΔΕΠΑ – BOTAS.

Στελέχη της ΔΕΠΑ υποστηρίζουν ότι η εταιρεία έχει συμφωνήσει να καταβάλλει στη Botas αυξημένη τιμή για την περίοδο από τις 15 Απριλίου 2008 (οπότε αυξήθηκε η τιμή του αζερικού αερίου), ενώ έχει κάνει την αντίστοιχη πρόβλεψη στις οικονομικές της καταστάσεις.

Ωστόσο, η Botas έχει απαιτήσει επιπρόσθετη αναθεώρηση της τιμής αναδρομικά, στηριζόμενη σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ σε αβάσιμα γεγονότα τα οποία δεν προβλέπονται από τη σύμβαση.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, το ύψος της πληρωμής που έχει προτείνει η ΔΕΠΑ στην τουρκική εταιρία ανέρχεται σε 257 εκατ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό περί το 85% του ποσού που απαιτεί η BOTAS, η οποία σκοπεύει να προσφύγει στη διαιτησία για το υπόλοιπο 15%.

econews

Σχόλια