Τα αιολικά βλάπτουν την υγεία; – Απαγόρευση εγκατάστασης σε πόλη των ΗΠΑ

0
9
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι ανεμογεννήτριες αποτελούν μια σημαντική πηγή καθαρής ενέργειας, αλλά δεν υποστηρίζουν όλοι την εγκατάσταση και λειτουργία τους.

Το δημοτικό συμβούλιο του Charlestown στο Rhode Island των ΗΠΑ απαγόρευσε οποιαδήποτε κατασκευή και εγκατάσταση ανεμογεννήτριας στην περιοχή. Η απαγόρευση ισχύει τόσο για μεγάλα αιολικά πάρκα όσο και για οικιακές κατασκευές.

Ως δικαιολογητικό της απόφασης προβλήθηκε η αρνητική επίδραση των ανεμογεννητριών στον ανθρώπινο οργανισμό ή και το περιβάλλον.

Ο περιβαλλοντικά φιλικός χαρακτήρας των αιολικών συστημάτων έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης. Ενδεικτικά, ανεξάρτητη έκθεση του 2009 έδειξε πως είναι πιθανή η πρόκληση προβλημάτων υγείας σε άτομα που κατοικούν κοντά σε αιολικές τουρμπίνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την έκθεση χρηματοδότησαν οι ενώσεις εταιρειών αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ και του Καναδά, με τους επιστήμονες που διενήργησαν την έρευνα να δηλώνουν ανεξάρτητοι από τους “σπόνσορές” τους.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε πως ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν έντονο αίσθημα άγχους ή ενόχληση εξαιτίας του ήχου που παράγουν οι αεροτουρμπίνες, αντίστοιχη με εκείνη που προκαλεί ο βόμβος της κίνησης των οχημάτων σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ή ο θόρυβος από τις μηχανές βιομηχανιών και αεροσκαφών.

Και στη χώρα μας έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, καθώς υποστηρίζεται πως απειλούνται σπάνια είδη πανίδας. Διαβάστε σχετικά εδώ.

Σχόλια