UNICEF: έκκληση για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο

0
16

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Καθώς μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά αυτή την εβδομάδα στις χώρες που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής, η UNICEF επιταχύνει τις προσπάθειές της για να βοηθήσει τα παιδιά να επωφεληθούν πλήρως από την εκπαίδευση.

«Εκτός από το να προσφέρουν στα παιδιά μια βασική εκπαίδευση, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο για τη μετάδοση σωτήριων μηνυμάτων σχετικά με τη διατροφή, την υγιεινή και την υγειονομική εκπαίδευση – τα οποία είναι απαραίτητα στο Κέρας της Αφρικής σήμερα,» δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για την Ανατολική και Νότια Αφρική Ελχάτζ Αλ Σάι.

«Στους προσφυγικούς καταυλισμούς ειδικότερα, υπάρχει πλέον πρόσβαση στο σχολείο για τα κορίτσια και άλλα ευάλωτα παιδιά που μπορεί να μην έχουν ξαναπατήσει το πόδι τους σε σχολική τάξη ποτέ πριν», πρόσθεσε ο κ. Σάι. «Στις πληγείσες κοινότητες, οι χώροι μάθησης εξασφαλίζουν επίσης την πρόσβαση σε καθαρό νερό, σε εγκαταστάσεις υγιεινής και σε προγράμματα σίτισης και παρέχουν ένα ασφαλή χώρο για τα παιδιά που τα προστατεύσει από βία και εκμετάλλευση.»

Ήδη ενόψει της νέας σχολικής περιόδου, έχει παρασχεθεί ουσιαστική υποστήριξη στα εκπαιδευτικά συστήματα στις χώρες που πλήττονται από την κρίση:

– Στην Κένυα, πολλά σχολεία δεν έκλεισαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο στις πληγείσες από την ξηρασία περιοχές, επιτρέποντας περίπου σε 1,2 εκατομμύρια παιδιά να έχουν πρόσβαση στα προγράμματα σίτισης. Στη Σομαλία 155 σχολεία με την υποστήριξη της UNICEF έμειναν επίσης ανοικτά το καλοκαίρι για να βοηθήσουν 37.000 προσφυγόπουλα.

– Ήδη από τα τέλη του 2010, 28.000 παιδιά σε πληγείσες από την ξηρασία περιοχές της Αιθιοπίας είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους με την παροχή εκπαιδευτικού υλικού και σχολικών σκηνών από τη UNICEF.

– Στη Σομαλία από την αρχή του έτους, η UNICEF υποστηρίζει σχολεία για σχεδόν 120.000 εσωτερικά εκτοπισμένα παιδιά. Η στήριξη αυτή θα επεκταθεί τους επόμενους μήνες για να καλύψει τις ανάγκες πάνω από 300.000 παιδιών, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.500 σχολείων σε αγροτικές περιοχές σε όλη την κεντρική και νότια Σομαλία.

– Στη Σομαλία δημιουργήθηκαν πάνω από 210 χώροι φιλικοί προς τα παιδιά, με νερό, αποχέτευση και παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και κουπόνια τροφίμων που διανέμονται στα παιδιά. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου οι χώροι αυτοί θα έχουν γίνει περίπου 350 ώστε να καλύψουν διπλάσιο αριθμό παιδιών.

– Στην Κένυα, η UNICEF και οι συνεργάτες της παρείχαν εξοπλισμό και προμήθειες, κρεβάτια, στρώματα, εκπαιδευτικό υλικό και σετ αναψυχής για πάνω από 60.000 παιδιά μέχρι σήμερα, σε σχολεία και κέντρα που υποδέχθηκαν παιδιά από εκτοπισμένους πληθυσμούς. Αντίστοιχη προσπάθεια έγινε στην Αιθιοπία για περίπου 8.000 παιδιά, ενώ υποστηρίχθηκε η κατασκευή τεσσάρων δημοτικών σχολείων σε προσφυγικούς καταυλισμούς και δύο σε κοινότητες υποδοχής.

– Στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη βορειοανατολική Κένυα, η UNICEF υποστηρίζει τάξεις ταχύρρυθμης εκπαίδευσης για τα παιδιά ώστε να προετοιμαστούν για τη νέα σχολική περίοδο, ενώ παρέχει σχολικές τέντες και υλικό για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης για τάξεις.

– Στην κεντρική και νότια Σομαλία, εκτιμάται ότι περίπου 1,8 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο λόγω της κρίσης και της ανασφάλειας, ενώ στις πληγείσες από την ξηρασία περιοχές της Κένυας, όπου έχουν αναζητήσει βοήθεια πρόσφυγες, οι κοινότητες πιέζονται να φιλοξενήσουν τους επιπλέον μαθητές.

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF έχει απευθύνει έκκληση και δέχεται τις προσφορές του κοινού για τα παιδιά στο Κέρας της Αφρικής στο www.unicef.gr, σε όλες τις τράπεζες στους λογαριασμούς της UNICEF, στο τηλέφωνο 801 500 12345 όλο το 24ωρο ή καλώντας τον αριθμό 901 11 17 17 17 μόνο από σταθερό του ΟΤΕ (αυτόματη χρέωση 3 ευρώ +ΦΠΑ).

econews

Σχόλια