Φυσικό αέριο: «ταμειακός πανικός» η επιβολή ειδικού φόρου λέει ο Καλαφάτης

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε δήλωση σχετικά με την ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας πάνω στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Φυσικό Αέριο έκανε ο υπεύθυνος  τομέα Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.

O κ. Καλαφάτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η επιβολή ΕΦΚ αποτελεί δείγμα «ταμειακού πανικού» και κάλεσε να σταματήσει η «αφαίμαξη» του ελληνικού νοικοκυριού.

«Εδώ και καιρό εφιστούσαμε την προσοχή της κυβέρνησης, να μην προχωρήσει στην επιβολή του ειδικού τέλους κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, διότι οι ζημιές θα είναι μεγαλύτερες, σε σχέση με τα όποια εισπρακτικά οφέλη αναμένει.

Τελευταία, με δηλώσεις μας (1η και 5η Σεπτεμβρίου), καλέσαμε επειγόντως, τόσο την ίδια την κυβέρνηση, όσο και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) να επισπεύσουν τη λήψη διορθωτικών μέτρων, για να μη βρεθεί ο καταναλωτής σε ακόμη δυσχερέστερη θέση.

Η Ρ.Α.Ε., στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου ως ανεξάρτητης αρχής, ζήτησε με τη σειρά της από την κυβέρνηση να εξετάσει εναλλακτικά μέτρα.

Θεωρούμε ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι αναγκαία και επιτακτικά, ώστε:

• να αποφευχθούν στρεβλώσεις στο σύνολο της αγοράς ενέργειας, οι οποίες πλήττουν τον υγιή ανταγωνισμό στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και ευνοούν την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας,

• να προστατευθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, από τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρει η μετακύλιση της αύξησης του κόστους παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, στις βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας,

• να σταματήσει, επιτέλους, η άδικη αφαίμαξη των ελληνικών νοικοκυριών, με νέες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τι άλλο χρειάζεται, για να αντιληφθούν οι αρμόδιοι υπουργοί ότι ένα ακόμη από τα φοροεισπρακτικά τους μέτρα, κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση;

Καλούμε, και πάλι, την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε εναλλακτικές, δίκαιες και αποτελεσματικές κινήσεις αναπτυξιακής προοπτικής, εγκαταλείποντας τις πρακτικές «ταμειακού πανικού» που επιτείνουν την ύφεση»».

econews

Σχόλια