Φωτοβολταϊκά: 714 θέσεις εργασίας και 458 MW από το fast track

0
201

Περιβάλλον Εnέργεια Οικολογία:

Σημαντικά οφέλη αναμένεται να προκύψουν από την έγκριση της υπαγωγής στο fast track, τριών επενδύσεων στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της  Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης οι θέσεις εργασίας  που θα προκύψουν κατά την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων, ανέρχονται σε 714, ενώ θετική θα είναι και η επίδραση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας, καθώς υπολογίζεται ότι θα προστεθούν συνολικά 458 MW.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις αυτές αφορούν:

– Την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 200MW  στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης στο  Νομό Κοζάνης. Η επένδυση γίνεται από την εταιρεία ΗΛΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ ΕΝΑ Α.Ε. (μέτοχος με ποσοστό 100% είναι η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.), είναι συνολικού προϋπολογισμού 500 εκ € και αναμένεται να δημιουργήσει συνολικά 450 θέσεις εργασίας (350 κατά την περίοδο κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας). Πρόκειται μάλιστα για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο που θα τεθεί σε λειτουργία διεθνώς.

– Την ανάπτυξη 39 φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 131,2 ΜW σε Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Πελοπόννησο. Η επένδυση γίνεται από την εταιρία  Δ. ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ – Ανώνυμη Εταιρία Συμμετοχών, είναι συνολικού προϋπολογισμού 301,6 εκ € και αναμένεται να δημιουργήσει συνολικά 210 θέσεις εργασίας.

– Την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 126,82MW. Η επένδυση γίνεται από την εταιρεία ΣΙΛΣΙΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ Α.Ε (με βασικούς μετόχους τις εταιρείες Damko Energy Α.Ε και Διεθνής Κατασκευή ΑΤΤΝΕ), είναι συνολικού προϋπολογισμού 332,2 εκ € και αναμένεται να δημιουργήσει συνολικά 54 θέσεις εργασίας.

Tα τρία έργα είναι τα πρώτα που εγκρίνονται για υπαγωγή στη νομοθεσία περί fast track, και πρόκειται να διεκπεραιωθούν μέσα από γρήγορες διαδικασίες, με τη μέριμνα του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Invest in Greece και της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων.

econews

Σχόλια