Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: δράσεις από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Χρυσός συμμέτοχος» στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας επιδιώκει να αναδειχθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πεζοδρομήσεις, χαριστικό παζάρι και μουσικά δρώμενα, δράσεις που θα πραγματοποιηθούν όχι μόνον στο κέντρο της πόλης, αλλά σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες και θα διαρκέσουν από την Δευτέρα 19 έως και την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης «είναι οι παραπάνω δράσεις να αποκτήσουν μόνιμο και τακτικό χαρακτήρα και να περάσουν το μήνυμα στην κοινωνία, ότι η μετακίνηση πεζών, ποδηλατών και  μέσων μαζικής συγκοινωνίας αποτελούν πρώτη προτεραιότητα αλλά και εναλλακτικό και φιλικό προς το περιβάλλον, τρόπο ζωής».

Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουράκη, ο Γιάννης Μπουτάρης, επανέλαβε την πρόταση του για καθιέρωση πεζοδρομήσεων σε τακτική βάση και σε βασικές οδούς στο κέντρο της πόλης.

Όπως είπε «θα πρέπει ο κόσμος να μάθει χωρίς αυτοκίνητο μέσα στην πόλη, να περπατάει και να κινείται διαφορετικά. Με τις πεζοδρομήσεις, τους ασφαλείς ποδηλατοδρόμους και τη διεύρυνση των λεωφορειοδρόμων, μαζί με την παράκτια συγκοινωνία και άλλες δράσεις που σχεδιάζουμε σε βάθος τριετίας, θα γίνει συνείδηση στην Θεσσαλονίκη ο εναλλακτικός και κυρίως βιώσιμος τρόπος μετακίνησης».

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (www.mobilityweek.eu) υπάρχει από το 2002 ως μετεξέλιξη της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, θεσμό που ξεκίνησε  το 2000 η τότε Επίτροπος Περιβάλλοντος Margot Wallström. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποτελεί «χρυσό συμμέτοχο» της προσπάθειας, καθώς είναι ένας από τους πέντε ελληνικούς Δήμους που εμφανίζονται στον επίσημο κατάλογο συμμετοχών και μάλιστα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που τίθενται –αντί της μίας που χρειάζεται για την εγγραφή-, ως προς την αποδεδειγμένη εκτέλεση έργων απεξάρτησης από το ΙΧ και τόνωσης των εναλλακτικών τρόπων κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις που ζητά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τις πόλεις που θα συμμετάσχουν προκειμένου να συμπεριληφθούν στον επίσημο κατάλογο είναι:

1. Επίσημος εορτασμός της «εβδομάδας χωρίς αυτοκίνητο» με εκδηλώσεις στο δήμο,

2. Εφαρμογή ενός τουλάχιστο μόνιμου μέτρου βιώσιμης κινητικότητας (πχ ένα νέο πεζόδρομο),

3. Το κλείσιμο ενός δρόμου της πόλης για τα αυτοκίνητα για μια ολόκληρη μέρα.

Φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης εντάσσεται στις πόλεις που υλοποίησαν και τα τρία μέτρα και γι’ αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ των «χρυσών συμμέτοχων», ενώ μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα για το βραβείο κινητικότητας, που παίρνει μία πόλη κάθε χρόνο.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε το πρόγραμμα των κυλιόμενων ημερήσιων πεζοδρομήσεων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, με αποκορύφωμα το κλείσιμο του ιστορικού κέντρου για τα ΙΧ αυτοκίνητα το απόγευμα της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα προετοιμάζονται εκδηλώσεις, όπως χαριστικό παζάρι σχολικών βιβλίων, μικροαντικειμένων, ρούχων και παιχνιδιών, μουσικά δρώμενα και άλλες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις.

Στις εκδηλώσεις και στις δράσεις, εκτός από τις τέσσερις αντιδημαρχίες, συμμετέχουν και οι έξι δημοτικές κοινότητες, καθώς και μέλη του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης και συλλογικοτήτων όπως η Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών, οι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης, οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες, η οργάνωση Bikerespect, η πρωτοβουλία πολιτών 5ης κοινότητας, η “συνέλευση Φαλήρου”.

Αναλυτικά οι οδοί, οι ημέρες και οι ώρες που θα γίνουν πεζοδρομήσεις, ανά Δημοτική Κοινότητα:

Δευτέρα 19 / 09 / 2011
Δημ. Κοινότητα Τριανδρίας (από 12:00 έως 18:00)
Οδός Ελευθερίας (Αμμουλιανής-Βενιζέλου)
Οδός Χαρ. Τρικούπη (Γυμναστηρίου-Αγ. Σπυρίδωνος)
5η Δημ. Κοινότητα (από 15:00 έως 22:00)
Οδός Βαφοπούλου

Τρίτη 20 / 09 / 2011
4η Δημ. Κοινότητα (από 18:00 έως 22:00)
Οδός Ανατολικής Θράκης (Κλεάνθους-Ιλισού)
Οδός Ιλισού (Αν. Θράκης-Πόντου)
2Η Δημ. Κοινότητα (από 17:00 έως 21:00)
Οδός Αγ. Πάντων (Αγάθωνος-Γρ. Κολωνιάρη)
Οδός Αμπελώνων (Αγ. Πάντων -Καλλιθέας)

Τετάρτη 21 / 09 / 2011
5η Δημ. Κοινότητα (από 15:00 έως 22:00)
Οδός Αρχ. Μουσείου (Β. Όλγας-Κων/πόλεως)
3η Δημ. Κοινότητα (ΑΠΟ 17:00 ΕΩΣ 22:00)
Οδός Απ. Παύλου (Αθηνάς-Πλ. Καλλιθέας)
Πλ. Καλλιθέας (Περιμετρικά)

Πέμπτη 22 / 09 / 2011
1η Δημ. Κοινότητα (Κέντρο) από 16:00 έως 21:00
Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αγγελάκη-Εγνατία-Ι. Δραγούμη-Νίκης

econews

Σχόλια