Υπεράκτια αιολικά πάρκα: ακυρώνεται η διαδικασία των δημοπρασιών

0
111

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επιστροφή στο  2010 για τα offshore αιολικά, αποφασίζει, σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress.gr το ΥΠΕΚΑ, έχοντας διαπιστώσει καθυστερήσεις στις διαδικασίες των δημοπρασιών, του νόμου 3851/10.

Προσπαθώντας να επιταχύνει τις διαδικασίες και να εκμεταλλευτεί πιθανό επενδυτικό ενδιαφέρον για υλοποίηση έργων αξίας αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, το ΥΠΕΚΑ, μετά από διαβουλεύσεις με τη ΡΑΕ αλλά και με εκπροσώπους της αγοράς αιολικών έχει ήδη ετοιμάσει την τροπολογία η οποία θα αντικαταστήσει το άρθρο για τα off shore  στο νόμο 3851 και θα περιληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο που θα περάσει από τη βουλή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην ουσία η τροπολογία θα ακυρώνει τη διαδικασία των δημοπρασιών, αφού για τις περισσότερες  περιοχές θα προβλέπει να επιστρέψει η διαδικασία στη ΡΑΕ.

Με τη νέα ρύθμιση οι προϋπάρχουσες αιτήσεις θα εξεταστούν κανονικά όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της ΡΑΕ και θα προχωρήσει η αδειοδότηση.

Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων για υπεράκτια πάρκα. Για δύο περιοχές στις οποίες δεν προϋπήρχαν αιτήσεις, προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν οι  δημοπρασίες.

Σημειώνεται ότι οι θαλάσσιες περιοχές που είχαν καταρχήν επιλεγεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων την περίοδο 2012-2017 ήταν στις θέσεις: Άη Στράτη, Αλεξανδρούπολη, Θάσο, Κάρπαθο, Κέρκυρα, Κρυονέρι, Κύμη, Λευκάδα, Λήμνο, Πεταλιοί, Σαμοθράκη, Φανάρι.

econews

Σχόλια