ΑΠΘ: διεθνής διάκριση για το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ κατατάχθηκε στην πρώτη πεντάδα διεθνούς διεργαστηριακής δοκιμής (SCHEMA 22 01) όσον αφορά στον προσδιορισμό βαρέων μετάλλων σε δείγματα υπόγειου νερού βάσει της αξιοπιστίας και την ακρίβειας των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress.gr, η διεργαστηριακή δοκιμή στην οποία συμμετείχε το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης του Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, είχε ως στόχο τον προσδιορισμό βαρέων μετάλλων σε πόσιμο νερό (SCHEMA 22 01) που διοργανώθηκε στην Ελλάδα από το Χημείο του Κράτους και συμμετείχαν 60 Εργαστήρια από Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Ασία.

Τα βαρέα μέταλλα που προσδιορίστηκαν ήταν: κάδμιο (Cd, μg/L), μόλυβδος (Pb, μg/L), χρώμιο (Cr, μg/L), νικέλιο (Ni, μg/L), χαλκός (Cu, μg/L), αντιμόνιο (Sb, μg/L), αργίλιο (Al, μg/L), μαγγάνιο (Mn, μg/L), σίδηρος (Fe, μg/L), αρσενικό (As, μg/L).

Το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. και ιδιαίτερα η Ερευνητική ομάδα «Envilab», με διευθυντή τον καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Κ. Φυτιάνο μελετά και αναπτύσσει σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης ρύπων, σε ένα πλήθος περιβαλλοντικών δειγμάτων μεταξύ των οποίων και δείγματα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

 

econews

Σχόλια