Αιολικά πάρκα: κολοσσιαίες επενδύσεις στην Κρήτη

0
199

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Η ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της Κρήτης, τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της αλλά και το κλίμα της καθιστούν το νησί ως ένα από τα πιο περιζήτητα σημεία για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και την παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ.

Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ενδιαφέρον και τις προτάσεις τους έχουν καταθέσει τρεις μεγάλες εταιρείες ελληνικές επιχειρήσεις, με σκοπό τη δημιουργία κολοσσιαίων αιολικών πάρκων, η συνολική ισχύς των οποίων θα ξεπερνά τα τρεις χιλιάδες Μεγαβάτ και στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Οι επενδυτές

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι:

– ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, η πρόταση της οποίας αφορά στη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Δήμο Κουλούκωνα Ρεθύμνου, πιθανόν στα Ταλλαία Όρη, με τοποθέτηση έξι ανεμογεννητριών 1.000 Μεγαβάτ.

– Όμιλος Κοπελούζου, ο φάκελος του οποίου αφορά στην κατασκευή αιολικών πάρκων σε όλη την Κρήτη, ισχύος 1.100 μεγαβάτ συνολικά. Το συγκεκριμένο έργο συνοδεύεται και από μελέτη για υποβρύχια διασύνδεση και μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας στην Αττική.

– ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η επένδυση της οποίας αφορά στη δημιουργία αιολικών πάρκων και τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε όλη την Κρήτη, συνολικής ισχύος επίσης 1.100 Μεγαβάτ.

Οι τρεις παραπάνω μεγάλοι επενδυτές, που διαθέτουν τεχνογνωσία, έχουν κάνει τις σχετικές έρευνες -μελέτες εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, ενώ ήδη από τον Ιούνιο έχουν καταθέσει τους φακέλους τους στην ΡΑΕ και βρίσκονται στην διαδικασία αδειοδότησης εγκατάστασης των αιολικών πάρκων, η οποία είναι χρονοβόρα, καθώς αποχαρακτηρισμοί δασών, έγκριση περιβαλλοντικών μελετών και θετική γνωμοδότηση της Αρχαιολογίας, είναι φάσεις που απαιτούν πολύ χρόνο, ωστόσο και των τριών είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Πάντως, το ενδιαφέρον για δημιουργία αιολικών πάρκων στην Κρήτη δεν εξαντλείται στους παραπάνω επενδυτές, καθώς προτάσεις στη ΡΑΕ φαίνεται να έχουν κατατεθεί και από άλλες εταιρείες, μικρότερου δυναμικού όμως.

Προβληματισμός για τα πάρκα

Παρά τις μεγάλες επενδύσεις στα αιολικά πάρκα, από τα οποία θα στηριχθεί το νησί αναπτυξιακά και θα ωφεληθούν οικονομικά οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες που θα τα φιλοξενήσουν, ωστόσο, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους ορισμένοι φορείς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί επειδή η Κρήτη είναι ιδανικός τόπος αιολικού δυναμικού, να γεμίσει ανεμογεννήτριες χωρίς να υπάρχει μέτρο, όροι και προϋποθέσεις.
Κυρίως όμως τους απασχολεί η απουσία χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να καθορίζεται ο αριθμός των θέσεων ανεμογεννητριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, που πραγματοποιείται κατ” εντολή του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έχουν ήδη παρουσιαστεί κάποια στάδιά της, άγνωστο όμως πότε θα παραδοθεί.

Πηγή: aftodioikisi.gr

 

econews

Σχόλια