Υδρογονάνθρακες: τα επόμενα 24ωρα η προκήρυξη για τις σεισμικές έρευνες

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Προ των πυλών βρίσκεται πλέον η προκήρυξη της διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την προσέλκυση εξειδικευμένων εταιρειών που θα διεξάγουν  προκαταρκτικές σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών περιοχών στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, η δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, την επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται στα επόμενα 24ώρα.

Την απόφαση είχε υπογράψει από την Παρασκευή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, ωστόσο ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «έρευνες», ενώ στην ουσία πρόκειται για διαγωνισμό σεισμικών ερευνών που σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί την έναρξη γεωτρήσεων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέσω της διεθνούς πρόσκλησης θα αναζητηθούν εξειδικευμένες εταιρείες του κλάδου για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων μη αποκλειστικής χρήσης, σε μια θαλάσσια έκταση 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από βόρεια – βορειοδυτικά της Κέρκυρας, το Ιόνιο πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.

Σημειώνεται ότι από τον γενικότερο σχεδιασμό απουσιάζει το Αιγαίο, καθώς η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί ρήξη με την Τουρκία, ωστόσο αντιδράσεις αναμένονται από χώρες όπως η Αλβανία και η Λιβύη, με τις οποίες η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει σε καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνη ή υφαλοκρηπίδας.

econews

Σχόλια