Επίσκεψη Παπακωνσταντίνου στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού

0
16

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Επίσκεψη στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και συνάντηση με τους προέδρους των τεσσάρων φορέων διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Αξιού, Κορώνειας – Βόλβης, Κερκίνης και Ολύμπου) πραγματοποίησε εχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στη συνάντηση όπου παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Δέλτα, Νίκος Γιουτίκας, ο υπουργός ΥΠΕΚΑ ενημερώθηκε για τα προβλήματα των τεσσάρων προστατευόμενων περιοχών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Φ.Δ. Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, καθ. Θεμιστοκλής Κουιμτζής τον ενημέρωσε για τη ανάγκη να απομακρυνθούν οι αυθαίρετες κατασκευές από το παράκτιο τμήμα του Δέλτα Αξιού, αλλά και να ολοκληρωθεί η δημιουργία της ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Οστρακοκαλλιεργειών).

Ακόμη, ο κ. Κουιμτζής έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης από το ΕΠΠΕΡΑΑ του έργου της αποκατάστασης της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, για την οποία υπάρχει ώριμη μελέτη του ΟΡΘ.

Ο πρόεδρος του Φ.Δ. Κερκίνης, Αρτέμης Χατζηαθανασίου, θέτοντας ζήτημα βιωσιμότητας των φορέων διαχείρισης, ανέφερε ότι θα πρέπει να προβλεφθούν έσοδα για τους φορείς διαχείρισης από τη λειτουργία μονάδων ΑΠΕ εντός των περιοχών τους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του ΦΠΑ που δεν επιτρέπει έσοδα από πωλήσεις στους Φορείς Διαχείρισης.

Ο πρόεδρος του Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Παύλος Ανδρεδάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ρύθμισης των τουριστικών δραστηριοτήτων και κυρίως του θέματος της χωροθέτησης των καταφυγίων στον Όλυμπο, καθώς επίσης και το θέμα της αδυναμίας των φυλάκων των φορέων να επιβάλλουν κυρώσεις στους παρανομούντες.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, θα πρέπει να υπάρξει εγκύκλιος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να εντείνουν τις προσπάθειές τους για καλύτερο συντονισμό, ώστε να εξασφαλίζεται άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις παρανομιών.

Τέλος, η πρόεδρος του Φ.Δ. Κορώνειας – Βόλβης, Δήμητρα Μπόμπορη, τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν άμεσα τα έργα για την αποκατάσταση και προστασία της λίμνης Κορώνειας, είτε πρόκειται για την λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών για τα αστικά λύματα της περιοχής, είτε για αγροπεριβαλλοντικά έργα, όπως αντικατάσταση των υδροβόρων καλλιεργειών και αλλαγή του συστήματος άρδευσης σε στάγδην.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναγνώρισε τον πολύ σημαντικό ρόλο των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και δεσμεύτηκε ότι το ΥΠΕΚΑ θα στηρίξει τους φορείς, είτε χρηματοδοτικά, είτε διοικητικά, προκειμένου να είναι σε θέση να επιτελούν το έργο τους όσο καλύτερα γίνεται.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεναγήθηκε στο Εθνικό Πάρκο και ειδικότερα στην περιοχή των μυδοκαλλιεργειών στο παράκτιο τμήμα του Δέλτα Αξιού, καθώς και στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου.

econews

Σχόλια