Γ. Παπακωνσταντίνου: έργα 190 εκατ. ευρώ στη Δυτ. Μακεδονία

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δακή και του Δημάρχους της περιοχής πραγματοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη«.

Πρόκειται για έργα προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ που αφορούν από την τηλεθέρμανση σε Πτολεμαΐδα και Φλώρινα ως τη διαχείριση υδάτων σε όλη την Περιφέρεια.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου έκανε ιδιαίτερη μνεία στο “Πράσινο Ταμείο” που αντλεί πόρους από τα πρόστιμα για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα και το οποίο, όπως σημείωσε, είναι πλέον “λειτουργικό” και χρηματοδοτεί “απαλλοτριώσεις χώρων και αστικές αναπλάσεις” με σκοπό να διατηρηθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο για τον πολίτη.

Ο υπουργός στάθηκε στο θέμα των μετεγκαταστάσεων της ΔΕΗ και ειδικά εκείνο των απαλλοτριώσεων στη Μαυροπηγή και σε άλλες περιοχές και των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα περιβάλλοντος της ΔΕΗ στην περιοχή αλλά και για το μέλλον της Επιχείρησης σε ότι αφορά στις αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση για την πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες και τη διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Τέλος, έγινε αναφορά στο ρόλο που μπορεί να παίξει η περιοχή στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χρησιμοποιώντας εκτάσεις που ανήκουν σε Δήμους και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός θα στείλει τις επόμενες ημέρες μια επιστολή σε όλους τους Δήμους της περιοχής για δημοτικές εκτάσεις για να εξεταστούν οι δυνατότητες ένταξης τους στο σχέδιο ανάπτυξης των ΑΠΕ  και των φωτοβολταϊκών.

econews

Σχόλια