Σε φωτοβολταϊκά και βιοκαύσιμα επενδύει ο αμερικανικός στρατός

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε πως χορήγησε δάνειο ύψους 344 εκατ. δολαρίων σε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στρατιωτικές βάσεις, το οποίο μπορεί να συμβάλλει σε διπλασιασμό της ισχύος από φωτοβολταϊκά στις στέγες στη χώρα.

Επικεφαλής του επονομαζόμενου προγράμματος SolarStrong είναι η καλιφορνέζικη εταιρεία SolarCity.

Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία 160.000 φωτοβολταϊκών συστοιχιών (ή ηλιακών σειρών) σε οικίες στρατιωτικών και σε 124 στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα.

Υπολογίζεται πως θα δημιουργήσει επενδύσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων σε έργα εκμεταλλευσης ηλιακής ενέργειας, συνολικής ισχύος της τάξης των 371 Μεγαβάτ, ικανής να ηλεκτροδοτήσει μεταξύ από 60.000 έως 100.000 νοικοκυριά.

“Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο εγκατάστασης οικιακών φωτοβολταϊκών σε στέγες” δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Στήβεν Τσου.

Το πρώτο έργο του προγράμματος SolarStrong υλοποιείται στην αεροπορική βάση Χίκαμ στη Χαβάη.

Το πρόγραμμα SolarStrong εμπίπτει στον ευρύτερο στόχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για παροχή του 25% της απαιτούμενης ενέργειας των εγκαταστάσεων που εποπτεύει από “καθαρές”πηγές ως το 2020.

Πρόσφατα η πολεμική αεροπορία της χώρας ανέθεσε στον κατασκευαστή φωτοβολταϊκών Magnolia Solar δύο έργα: το πρώτο έχει να κάνει με την ανάπτυξη εύκαμπτων φωτοβολταϊκών υπερυψηλής απόδοσης για στρατιωτικές και διαστημικές εφαρμογές, ενώ το δεύτερο φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς με τεχνολογία κβαντικών τελειών, οι οποίες είναι ανόργανοι ημιαγώγιμοι νανοκρύσταλλοι.

Επίσης, το πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μαζί με τα υπουργεία Ενέργειας και Γεωργίας συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη μιας βιομηχανίας παραγωγής εναλλακτικής ενέργειας στο πλαίσιο της πολιτικής Ομπάμα για απεξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές πετρελαίου.

Βάσει του σχεδίου το Ναυτικό και τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα επενδύσουν 510 εκατ. δολάρια για την παραγωγή βιοκαυσίμων πλοίων και αεροπορικών.

econews

Σχόλια