Θεσσαλονίκη: κοπή δέντρων για τη δημιουργία πάρκων – αντιδρούν οι κάτοικοι

1
52

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Αναγκαίο κακό» χαρακτηρίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κι Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας την κοπή δεκάδων δένδρων για τα οχτώ θεματικά πάρκα της Νέας Παραλίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας skai.gr, η κοπή των δένδρων έχει προκαλέσει την οργή πολλών πολιτών που καταγγέλλουν το δήμο για έλλειψη ευαισθησίας, ωστόσο ο αντιδήμαρχος υποστηρίζει ότι η κοπή δεν είναι τυχαία κι έχει την έγκριση του δασαρχείου.

Η κοπή αφορά δένδρα, κυρίως παλιές λεύκες που δημιουργούν προβλήματα μετά από κακοκαιρίες, και προβλέπεται σε ειδική φυτοτεχνική μελέτη που έχει εκπονηθεί κι εγκριθεί.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η μελέτη προβλέπει την κοπή 269 παλιών δένδρων και την φύτευση 7500 θάμνων και 1051 δένδρων τα οποία θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα 537.

Ο κ. Ζέρβας υποστηρίζει ότι μετά από δύο χρόνια το πράσινο στην περιοχή της παραλίας θα είναι πιο εκτεταμένο και καλύτερης ποιότητας και συνιστά στους πολίτες να κάνουν υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση των έργων.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σε μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη που χρόνια τώρα υφίσταται τις κλιματικές συνέπειες από την απώλεια των 3/4 του περιαστικού της δάσους και που έχει τη χαμηλότερη κάλυψη πρασίνου και το χειρότερο νέφος καυσαερίων στη χώρα, η κοπή τέτοιων μεγάλων δένδρων, αποτελεί έγκλημα. Τα δένδρα στην παραλία βελτιώνουν το τοπικό κλίμα, μετριάζουν την προσφιλή σε δημάρχους και εργολάβους αισθητική του τσιμέντου και παρέχουν άπλετη δροσιά, σκιά και χαλάρωση, όταν καθίσεις να ξεκουραστείς και να απολαύσεις τη θέα μετά από μια βόλτα. Κανονικά στη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε η κοπή δέντρου να απαγορεύεται ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ. Το δασάκι με τις μεγάλες ογδόντα λεύκες ηλικίας πολλών δεκαετιών που κατακρεούργησε ο εργολάβος με τις ευλογίες του δημάρχου μας, του αντιδήμαρχου και του Δασαρχείου (εύγε) μπροστά στο άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου αποτελούσε μια μικρή όαση για την πόλη και τους κατοίκους της. Αν του περισσεύουν λεφτά του Δημάρχου, ας τα επενδύσει στην επίλυση του κυκλοφοριακού, αντί να καταστρέφει και να ξαναφτιάχνει τα πάρκα. Και δεν πείθομαι από τις αναγκαιότητες που προβάλλονται από τη δημοτική αρχή για την κοπή τους. Οι ανάλογες «εμπνεύσεις» του προηγούμενου δημάρχου μας στέρησαν την μισή παραλία για 4 ολόκληρα χρόνια. Και τώρα 269 δένδρα κομμένα; αυτό πια είναι ένα εφιαλτικό σενάριο και μάλιστα στου «κασίδη του κεφάλι». Ο χαρακτηρισμός «παλιό δέντρο» άρα το κόβουμε, μόνο δικαιολογία δεν αποτελεί. Αντιθέτως παρακινεί σε καχύποπτες σκέψεις και συνειρμούς τους κατοίκους της πόλης για τις πραγματικές προθέσεις των δημοτικών αρχόντων και των εργολάβων τους.

Comments are closed.