Σαμοθράκη: αίτηση για να χαρακτηριστεί Παγκόσμιο Πάρκο Βιόσφαιρας

0
59

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αίτηση έτσι ώστε να χαρακτηριστεί από την Unesco Παγκόσμιο Πάρκο Βιόσφαιρας, κατέθεσε η Σαμοθράκη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (Man and the Biosphere).

Ο φάκελος υποψηφιότητας κατατέθηκε με πρωτοβουλία των ερευνητών του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης, της καθηγήτριας και προέδρου Μαρίνα Φίσερ Κοβάλσκι (Marina Fischer-Kowalski) και του υποψήφιου διδάκτορα, περιβαλλοντολόγου Λάζαρου Ξενίδη, καθώς και με τη στήριξη του δήμου Σαμοθράκης.

Όπως δήλωσε στο   ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ξενίδης, «με χρηματοδότηση της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, εκπονήθηκε αρχικά μελέτη σκοπιμότητας για να αποδειχτεί, εάν η Σαμοθράκη είναι κατάλληλη για το πρόγραμμα αυτό».

Η μελέτη περιελάμβανε τη συγκέντρωση πληροφοριών από παλιότερες έρευνες για την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον του νησιού, τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με τοπικούς κοινωνικούς εταίρους και τη συλλογή 1511 ερωτηματολογίων από επισκέπτες του νησιού.

Η επίσημη αίτηση προς την UNESCO υπεγράφη από τον δήμαρχο Σαμοθράκης Γεώργιο Χανό, τον πρόεδρο της Ελληνικής επιτροπής Άνθρωπος και Βιόσφαιρα Δρ.Μιχαήλ Σκούλο και την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα.

Τα Αποθέματα Ανθρώπου και Βιόσφαιρας είναι περιοχές με χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, όπου διασφαλίζεται η διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας, μέσω της βιώσιμης χρήσης της.

Σκοπός του προγράμματος είναι να προωθήσει και να επιδείξει μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τη βιόσφαιρα.

econews

Σχόλια