Φωτοβολταϊκά αγροτών: σύντομα ρεύμα από τις συνεταιριστικές μονάδες

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Σάρκα και οστά» παίρνουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι συνεταιριστικές μονάδες φωτοβολταϊκών, καθώς ολοκληρώνονται και οι τελευταίες διαδικασίες, που απαιτούνται, ώστε οι συνεταιρισμένοι αγρότες, να παράξουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας paseges.gr, η διαδικασία κυλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο με οριστική απένταξη των έργων τους, απειλεί η ΔΕΗ όσους αγρότες δεν προσκόμισαν εγκαίρως εγγυητικές επιστολές.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η διαδικασία υπογραφής των Συμβάσεων Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μέχρι 100 kW από φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των κατ’ επάγγελμα αγροτών που έχουν υποβάλλει αιτήσεις στο ΔΕΣΜΗΕ από 01.02.2011 και μέχρι 31.08.2011.

Σε γενικές γραμμές η όλη διαδικασία κυλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με εξαίρεση καταγγελίες αγροτών από ορισμένες περιοχές της χώρας εναντίον της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με αυτές όσοι, για διάφορους λόγους ο καθένας καθυστέρησαν να προσκομίσουν την εγγυητική επιστολή των 15.000 ευρώ, απειλούνται από τη ΔΕΗ με οριστική απένταξη των φακέλων τους. Κάποιοι άλλοι, πάντως, κατάφεραν να εξασφαλίσουν τρίμηνη παράταση, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Την ίδια ώρα, στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και συνεταιριστικών οργανώσεων, εκτιμούν ότι οι πρώτες μονάδες φωτοβολταϊκών από αγρότες που υπέβαλαν αιτήσεις μέσω συνεταιριστικών οργανώσεων  θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρόνος που απαιτείται για την οριστική κατασκευή και λειτουργία ενός πάρκου δεν ξεπερνά τον ενάμιση μήνα, φαίνεται πως η παραγωγή συνεταιριστικού ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά είναι πλέον προ των πυλών.

econews

Σχόλια