Φωτοβολταϊκά: 50 δισ. η αγορά ηλιακών κυψελών το 2020

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε 50 δισ. Ευρώ θα ανέλθει η αξία της παγκόσμιας αγοράς ηλιακών κυψελών ως το 2020, νούμερο υπερδιπλάσιο από τα 21 δισ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι, τη στιγμή που οι τιμές πέφτουν και οι κρατικές επιδοτήσεις συρρικνώνονται.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις ανήκουν στον αντιπρόεδρο του τομέα ηλιακής ενέργειας της νοτιοκορεατικής Samsung, ο οποίος υποστήριξε, μιλώντας στο Reuters, πως η απομάκρυνση πολλών χωρών από την πυρηνική ενέργεια (Γερμανία, Ιαπωνία) μετά τη Φουκουσίμα και η αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου θα επιφέρει αύξηση της ζήτησης για ηλιακή ενέργεια.

Ωστόσο, ο Choi Chang σημείωσε πως η υπερπροσφορά και η επιθετική τιμολογιακή πολιτική των Κινέζων κατασκευαστών ηλιακών κυψελών σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης θα διατηρήσει τα πλεονάσματα παραγωγής μέχρι το 2013, με την αγορά να διαχωρίζει εν τέλει την “ήρα από το στάρι”.

Το 2011 είναι μια δύσκολη χρονιά για την αγορά φωτοβολταϊκών, καθώς καταγράφεται πτώση των τιμών της τάξης του 20%, αποδιδόμενη από τους αναλυτές στον περιορισμό των κρατικών επιδοτήσεων του κλάδου σε Ιταλία και Γερμανία, ενώ μια σειρά μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ καταθέτουν αιτήσεις χρεωκοπίας μη δυνάμενες να ανταπεξέλθουν στον κινεζικό ανταγωνισμό.

H Samsung στοχεύει, παρά το δυσμενές περιβάλλον, σε αύξηση της παραγωγής ηλιακών κυψελών από 150 μεγαβάτ σήμερα σε 3 γιγαβάτ ως το 2015, ενώ φιλοδοξεί να εισέλθει στην αγορά φωτοβολταϊκών λεπτών υμενίων (thin film).

econews

Σχόλια