ΡΑΕ: παράταση ισχύος των ΑΔΙ μέχρι το τέλος του 2012

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα εισηγηθεί την παράταση ισχύος των ΑΔΙ κατά τουλάχιστονς ένα έτος μέχρι το τέλος του 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress.gr.

Δεν αποκλείεται να δοθεί και ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο μέχρι το τέλος του 2013.

Εκτός από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, παράταση θα δοθεί και στο μηχανισμό κάλυψης του μεταβλητού κόστους.

Τα ΑΔΙ που λαμβάνουν σήμερα οι ηλεκτροπαραγωγοί είχαν μεταβατική ισχύ για 12 μήνες, χρονικό περιθώριο που εκπνέει στα τέλη του μήνα.

Καθώς ακόμη οι συνθήκες της αγοράς δεν έχουν διαφοροποιηθεί (πχ παραμένει το μονοπώλιο στην αγορά λιγνίτη), η ΡΑΕ έχει αποφασίσει να εισηγηθεί την χρονική παράταση των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος που «αγοράζονται» από τους προμηθευτές και πληρώνονται στους παραγωγούς.

Το ίδιο ισχύει και για το μηχανισμό κάλυψης μεταβλητού κόστους βάσει του οποίου προβλέπεται ότι εάν μια μονάδα κληθεί να μπει στο σύστημα χωρίς να είναι προγραμματισμένη, τότε δεν πληρώνεται με βάση την Οριακή Τιμή, αλλά εισπράττει το μεταβλητό κόστος παραγωγής της επαυξημένο κατά 5%.

Εκτός από την εισήγηση για χρονική παράταση των ΑΔΙ και του μηχανισμού κάλυψης μεταβλητού κόστους, η ΡΑΕ θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση ένα νέο ολοκληρωμένο πακέτο πρότασης για τους δύο μηχανισμούς.

Στόχος της είναι να υπάρξουν βελτιώσεις και εξορθολογισμός του συστήματος,  ώστε αφενός να καλύπτονται βασικές ανάγκες των παραγωγών, αφετέρου να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα προμηθευτές και καταναλωτές. Ζητούμενο επίσης για τη ΡΑΕ είναι να δημιουργηθεί ρευστότητα στην αγορά.

 

econews

Σχόλια