Φυσικό αέριο μέσω Βαλτικής ο Nord Stream

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Ξεκίνησε η παροχή στον υποθαλάσσιο αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, παρακάμπτοντας παραδοσιακές οδούς όπως η Ουκρανία και η Πολωνία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», ο αγωγός Nord Stream, o οποίος θα γεμίσει σε ένα μήνα, θα μεταφέρει φυσικό αέριο κάτω από το βυθό ης Βαλτικής μέχρι τα νοικοκυριά της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλαδίας και της Δανίας.

Την εν λόγω ανακοίνωση έκανε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την τελετή έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας στην πόλη Βίμποργκ.

Ο αγωγός Nord Stream, έχει χωρητικότητα 27,5 δισ. κυβικών μέτρων και μέσα στο 2012 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή μιας δεύτερης γραμμής, ώστε να διπλασιαστεί η μεταφερόμενη ποσότητα του φυσικού αερίου.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία προανήγγγειλε την προσφυγή της σε διεθνές δικαστήριο, διεκδικώντας την ακύρωση του συμβολαίου για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου, λόγω της τιμής πώλησης, την οποία θεωρεί ακριβή.

Η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατή η μονομερής υπαναχώρηση και προειδοποίησε τους Ουκρανούς ότι, αν θέλουν επαναδιαπραγμάτευση, θα πρέπει να πουλήσουν το δίκτυο αγωγών στη Ρωσία ή να ενταχθούν στην τελωνειακή ένωση με το Καζακστάν και τη Λευκορωσία.

 

econews

Σχόλια