Φωτοβολταϊκά: ο κινέζικος δράκος «τρώει» τους Αμερικανούς

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η τρίτη αμερικανική εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το τελευταίο διάστημα έγινε η Solyndra, μετά τις  Evergreen Solar and SpectraWatt.

Η περίπτωση της Solyndra -που είχε μάλιστα λάβει εγγυητικό δάνειο ύψους 535 εκατομμυρίων δολαρίωνξ από την αμερικανική κυβέρνηση- είναι ένα ακόμα δείγμα των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται στους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ από τους Κινέζους ανταγωνιστές τους.

Ο αδυσώπητος ανταγωνισμός από τις κινεζικές εταιρείες έχει οδηγήσει σε πτώση της τάξης του 25% τις τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ μες το έτος, ενώ καταγράφεται υπερπροσφορά στον κλάδο.

 

Αυτά τη στιγμή που η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει «ψαλιδίσει» περαιτέρω τις επιδοτήσεις και τη ζήτηση για φωτοβολταϊκά.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν ακόμα και οι «γίγαντες» της αγοράς, όπως η κινεζική Suntech Power και η αμερικανική First Solar που είδαν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται, ενώ μικροί και μεσαίοι κατασκευαστές πασχίζουν να επιβιώσουν.

Ενδεικτική της κρίσης που διέρχεται ο κλάδος των φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ είναι η απόφαση της γερμανικής SolarWorld να διακόψει τη λειτουργία ενός εκ των εργοστασίων της στις ΗΠΑ για να ανταπεξέλθει στον εξ ανατολής ανταγωνισμό.

econews

Σχόλια