Τα φωτοβολταϊκά θα ανταγωνιστούν τον άνθρακα στην Ευρώπη ως το 2020 – Νέα έρευνα

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η ηλεκτροπαραγωγή από ηλιακή ενέργεια θα μπορεί ως το τέλος της δεκαετίας να ανταγωνιστεί σε επίπεδο κόστους τις συμβατικές πηγές σε όλη την Ευρώπη, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (ΕPIA).

Έρευνα που διεξήχθη στις πέντε κύριες αγορές φωτοβολταϊκών (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία) έδειξε πως ο κλάδος θα καταστεί απόλυτα ανταγωνιστικός ως το 2020, ενώ σε ορισμένες περιοχές η «ισοτιμία» δικτύου (grid parity) μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα.

Η φωτοβολταϊκή βιομηχανία εξαρτάται ακόμα από κρατικές επιδοτήσεις, ειδικά τιμολόγια τροφοδοσίας του δικτύου με την παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια (feed-in tariffs) και κίνητρα προς τους παραγωγούς «καθαρής» ενέργειας, κόστος που στη συνέχεια μετακυλίεται στον καταναλωτή.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα της EPIA «το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη, θα μπορούσε να μειωθεί από το εύρος των 0,16-0,35 ευρώ ανά Κιλοβατώρα σήμερα σε 0,08-0,18 ευρώ/ kWh ως το 2020 ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος και του επιπέδου της ηλιακής ακτινοβολίας.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο την παρουσία των ΑΠΕ σε ποσοστό 20% στο ενεργειακό της μείγμα ως το 2020.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την αναφορά της EPIA εδώ.

econews

Σχόλια