Αστικά λύματα: επιτάχυνση κατασκευής κέντρων επεξεργασίας στην Αν. Αττική

0
25

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ευρεία σύσκεψη με θέμα τη διαχείριση των αστικών λυμάτων στην Ανατολική Αττική πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπό τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιώργο Παπακωνταντίνου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ηλίας Λιακόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Νίκος Μπάρδης.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός των έργων διαχείρισης των αστικών λυμάτων θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση των περαιτέρω ενεργειών, καθώς ικανοποιεί τις βασικές αρχές αποχέτευσης και επεξεργασίας των λυμάτων της περιοχής, με διαχείριση κοντά στον τόπο παραγωγής τους και παρέχει δυνατότητες αξιοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων μέσω επαναχρησιμοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την προκήρυξη το συντομότερο του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Βορείων Μεσογείων, το οποίο θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ανθούσας, Αρτέμιδας, Γέρακα, Γλυκών Νερών, Παλλήνης, Πικερμίου, Ραφήνας και Σπάτων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της προτεινόμενης από τον Δήμο Σαρωνικού λύσης για την αποχέτευση και επεξεργασία των λυμάτων των περιοχών Αναβύσσου, Καλυβίων-Θορικού (Λαγονήσι), Παλαιάς Φώκαιας και Σαρωνίδας, η οποία έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» – ΕΠΠΕΡΑΑ, με αναμενόμενη ένταξη εντός του Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα, έχει ήδη προκηρυχθεί και προχωρούν οι διαδικασίες αξιολόγησης των προσφορών για το ΚΕΛ Παιανίας-Κορωπίου, το οποίο θα εξυπηρετεί τις περιοχές Παιανίας και Κορωπίου.

Με την ολοκλήρωση των αναγκαίων εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων της Ανατολικής Αττικής, συνολικά η Αττική θα γνωρίσει δραστική μείωση των λυμάτων που διατίθενται ανεπεξέργαστα στο περιβάλλον.

econews

Σχόλια