Διαχείριση απορριμμάτων: ολοκληρωμένα προγράμματα μετά το 2014

0
14

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Για άλλα δυόμιση με τρία χρόνια θα «παραμείνουν» οι χωματερές, καθώς ολοκληρωμένα προγράμματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική αναμένονται μετά το 2014.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία ανάδειξης επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει για τα επόμενα 20 χρόνια την επεξεργασία και διαχείριση 1,35 εκατ. τόνων απορριμμάτων του λεκανοπεδίου, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.

Αυτό προβλέπεται στην προκαταρκτική προκήρυξη του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Λειτουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Αττικής».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας skai.gr, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, ώστε τα έργα να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014.

Ο διαγωνισμός αφορά όλες τις δόκιμες και περιβαλλοντικά συμβατές μεθόδους επεξεργασίας των απορριμμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να δούμε και τα πρώτα εργοστάσια καύσης.

Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου υπερβαίνει τα 430 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό μέχρι 140 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί μέσω κοινοτικών ενισχύσεων και το υπόλοιπο από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, που θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος – επενδυτής.

Υπάρχει ενδεχόμενο στη χρηματοδότηση του έργου να συμμετάσχει και η  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα έργα αναμένεται να υλοποιηθούν με τη μέθοδο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ) και ο ανάδοχος θα αμείβεται με βάση τα εισερχόμενα απορρίμματα και την επίτευξη συγκεκριμένων περιβαλλοντικών στόχων και ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Έως το τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμος ο Νέος Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (60% δήμοι, 40% Περιφέρεια Αττικής), που θα είναι και ο αρμόδιος για τη δημοπράτηση.

econews

Σχόλια