ΑΠΕ: δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα ως το 2020

0
12

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Μελέτη της εταιρείας McKinsey που έγινε για λογαριασμό του ΣΕΒ, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, αναφέρει ότι μπορούν να δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σταδιακά την επόμενη δεκαετία στην Ελλάδα από την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress.gr, η εν λόγω μελέτη έχει τίτλο «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη 5 βασικών κλάδων της οικονομίας, μεταξύ των οποίων κυρίαρχος είναι η ενέργεια–  τουρισμός, βιομηχανία, λιανεμπόριο και γεωργία, είναι οι υπόλοιποι- μπορεί να αποφέρει εντός των επόμενων πέντε ετών, ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 25 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Για να συμβούν όλα αυτά, σύμφωνα με την μελέτη θα πρέπει η κυβέρνηση να ακολουθήσει ένα μίγμα πολιτικής που να περιλαμβάνει πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών και ειδικά φορολογικά κίνητρα σε συγκεκριμένους κλάδους.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να πετύχει σε βάθος δεκαετίας (2011-2020) ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 50 δισ. ευρώ, και περισσότερες από 500.000 νέες θέσεις εργασίας .

Η μελέτη εντοπίζει εκτός από τους 5 παραπάνω βασικούς κλάδους, άλλους 8 αναδυόμενους κλάδους, όπου κυρίαρχη θέση κατέχουν οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο ΣΕΒ την εβδομάδα που πέρασε, παρουσίασε την έκθεση και στους επικεφαλής της τρόικας,.

Σύμφωνα με πληροφορίες είδαν με ενδιαφέρον τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, και παραδέχθηκαν πως απαντούν με αποτελεσματικό τρόπο στα προβλήματα αναπτυξιακού χαρακτήρα που αντιμετωπίζει η χώρα.

 

econews

Σχόλια