Παπακωνσταντίνου: 20 δισ. ευρώ και 200 χιλιάδες "πράσινες" θέσεις εργασίας ως το 2015

0
165

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα επενδύσεων που προωθεί το ΥΠΕΚΑ μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία περισσοτέρων από 200.000 νέων θέσεων εργασίας έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνέντευξη που παραχώρησε στον “Επενδυτη”.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως η κυβερνητική επαγγελίας περί “πράσινης” ανάπτυξης θα κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους 15 δισ. ευρώ ως το 2015.

Οι “πράσινες” δράσεις και επενδύσεις του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνουν σύμφωνα με τον υπουργό:

-Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την περιβαλλοντική προστασία και τη βιοποικιλότητα, σε συμφωνία με τις επιταγές του Κοινοτικού Δικαίου.

-Κατάρτιση δασικών χαρτών με ταχείς ρυθμούς.

-Χωροταξικός σχεδιασμός της χώρας και τα ρυθμιστικά σχέδια για τις μεγάλες πόλεις.

-Επιτάχυνση αδειοδοτήσεων για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σχέδια δράσης για μεγάλες επενδύσεις για την αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας και προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και δημόσια κτίρια με ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Διαχείριση απορριμμάτων σε όλη την χώρα, χρηματοδοτήσεις στους ΟΤΑ για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ και προκήρυξη σε προκαταρκτικό στάδιο για το έργο κατασκευης του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

Όσον αφορά στα “βαριά” ενεργειακά θέματα o κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως προοπτική της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η προώθηση της χρήσης του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και όχι το άνοιγμα νέων λιγνιτικών πεδίων.

Επιφυλάχθηκε δε να παρουσιάσει το πρόγραμμα παραχώρησης των λιγνιτών σε ιδιώτες κατά τις προσεχείς μέρες.

Παράλληλα, εντός του έτους θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, ενώ θα διατεθούν μερίδια των Ελληνικών Πετρελαίων στο πρώτο τρίμηνο του 2012, ή και νωρίτερα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε τις συζητήσεις με τους Γερμανούς για το “φιλόδοξο”, όπως το χαρακτήρισε Πρόγραμμα Ήλιος το οποίο προβλέπει 3.000 έως 10.000 MW φωτοβολταϊκών, εγκατεστημένα σε δημόσια έκταση έως 200.000 στρέμματα με συνολική επένδυση έως 20 δις Ευρώ και δημιουργία έως  60.000 θέσεων εργασίας.

Επίσης σημείωσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες χωροθέτησης θαλάσσιων αιολικών πάρκων σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας.

econews

Σχόλια