ΕΛΛΕΤ: Aνάδειξη μονοπατιών στη Σκύρο

0
86

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, εδώ και αρκετά χρόνια δραστηριοποιείται στην αποκατάσταση και ανάδειξη πολλών μονοπατιών σε διάφορα νησιά της χώρας.

Τώρα, συνεχίζει αυτήν την παράδοση και στο πανέμορφο νησί της Σκύρου, με την βοήθεια μελών της Τοπικής Επιτροπής Σκύρου, του Δήμου Σκύρου και με την πολύτιμη οικονομική υποστήριξη της EUROBANK.

Η αρχική μελέτη αποκατάστασης και σηματοδότησης ολοκληρώθηκε από τον Κάρολο Μέρλιν, περιλαμβάνοντας χαρτογράφηση των σημείων αναφοράς και ενδιαφέροντος κάθε διαδρομής:

Δ2: Χώρα Αναβάλσα, Άγιος Μέρωνας, Άγιος Νικόλαος, Παναγία Λυμπιανή με επιστροφή Άγιο Κων/νο (κυκλική)   14 Km – 5.30 ώρες
Δ3: Άγιος Μόδεστος, Μαρούλι, Κορυφή Κόχυλα, Παναγία Δχούνια, Αγία Σωτέρα (έως Καλαμίτσα) – 11.5 Km – 6.30 ώρες

Η κυκλική Δ2, αρχίζει από το Χωριό και τελειώνει σ’ αυτό, περνά από την περιοχή Αναβάλλουσα όπου βρίσκεται η κύρια πηγή υδροδότησης ολόκληρης της Σκύρου, από παλιό νερόμυλο και ασβεστοκάμινα που μαρτυρούν σημαντικές πτυχές της καθημερινής ζωής του νησιού στα τέλη του 19ου αιώνα.

Καθ’ όλη την πορεία ενδιαφέρον προκαλούν τα μικρά εξωκλήσια, ειδικά η Παναγιά Λυμπιανή, λαξευμένη μέσα σε σπηλιά ενώ αξιοσημείωτα είναι και τα ιστορικά μνημεία, όπως το παλιό υδραγωγείο «Παλιοσλήνα» και οι αγιογραφημένες εκκλησίες.

Η Δ3 βρίσκεται εντός της περιοχής του Δικτύου Natura 2000, «ΟΡΟΣ ΚΟΧΥΛΑΣ» (GR2420006), που προστατεύεται από την Κοινοτική Οδηγία των Οικοτόπων και την Οδηγία για τα Άγρια Πουλιά.

Ο βιότοπος φιλοξενεί σημαντικά είδη, όπως τον Μαυροπετρίτη, αλλά και το Σκυριανό Άλογο, σύμβολο του νησιού το οποίο η ΕΛΕΤ στηρίζει μέσω του προγράμματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Επίσης απαντώνται σημαντικά ενδημικά, απειλούμενα φυτά που περιλαμβάνονται στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους επισκέπτες (Aethionema retsina, Campanula merxmuelleri, Scorzonera scyria, Aubrieta scyria).

econews

Σχόλια