Αντιδράσεις σε Έβρο και Ροδόπη για τις εξορύξεις χρυσού

0
13

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αδειοδότησης επενδύσεων εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού στον Έβρο και τη Ροδόπη εκφράζουν αυτοδιοικητικοί και συλλογικοί φορείς της περιοχής με επιστολή τους στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές», η επιστολή εστάλη ενόψει της συζήτησης στη διυπουργική επιτροπή του ζητήματος της αδειοδότησης των επενδύσεων ενώ κοινοποιήθηκε ακόμη στον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Απαριθμώντας τους λόγους για τους οποίους απορρίπτεται η επένδυση στη Θράκη από την τοπική κοινωνία, οι φορείς χαρακτηρίζουν την παραγωγή χρυσού βαριά ενεργοβόρα, υδροβόρα, μεταλλευτική και χημική βιομηχανία που αναμένεται να μετατρέψει τεράστιες εκτάσεις γης σε χώρο απόθεσης τοξικών αποβλήτων.

Επιπλέον υποστηρίζουν ότι τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία περιορίζονται σε ελάχιστες θέσεις εργασίας, την φορολογία των εταιριών και την καταβολή ενός πενιχρού μισθώματος, μόνο του Δημόσιου μεταλλείου των Σαπών, της τάξης του 1% της αξίας του παραγόμενου χρυσού.

Τέλος, κάνουν λόγο για υπονόμευση κάθε προοπτικής τουριστικής ανάπτυξης και ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να μην προχωρήσει στην αδειοδότηση εξόρυξης χρυσού στη Θράκη.

econews

Σχόλια