Θεσσαλονίκη: εξόρμηση καθαριότητας στον ορμίσκο Σοφούλη

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή, στον ορμίσκο Σοφούλη, στο τέρμα της παραλιακής οδού Μ. Κάλλας, θα επικεντρωθεί η εξόρμηση καθαριότητας που διοργανώνει  η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης, στo πλαίσιo του προγράμματος του ΣΚΑΙ «Καθαρίζουμε την Ελλάδα».

Η εξόρμηση για τον καθαρισμό της ακτής του Ορμίσκου Σοφούλη, θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011, στις 10:00. Ως σημείο συνάντησης ορίζεται το τέρμα της παραλιακής οδού Κάλλας, με την αρχή του παραλιακού μετώπου της οδού Σοφούλη. Η θέση της παραλίας οριοθετείται μεταξύ της οδού Καθ. Ρωσσίδη και της οδού Αργοναυτών, που ανήκει διοικητικά στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη δράση γίνεται στo πλαίσιο της ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς και της ιστορίας ενός σημαντικού αρχαιολογικού τόπου της Θεσσαλονίκης. Το παράκτιο περιβάλλον κατά μήκος του μετώπου έχει κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού στις 17 Μαΐου 1989, ΦΕΚ 384/25.5.89 και υπάγεται στην Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ωστόσο, ο ορμίσκος Σοφούλη δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, παρά το γεγονός ότι συνδέεται άρρηκτα με τη μακρόχρονη σχέση της πόλης μας με τη θάλασσα και την ύπαρξη σημαντικών λιμένων στην περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων.

Η ευρύτερη περιοχή στο Καραμπουρνάκι ταυτίζεται με το βυζαντινό λιμένα “Κελλάριον”, ο οποίος οριζόταν από την παραλία και από ένα τεχνητό υποθαλάσσιο φράγμα μήκους 2 χλμ, που σώζεται ακέραιο ως τις μέρες μας.

Λόγω του μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής, ο καθαρισμός θα είναι ήπιας μορφής (συγκέντρωση απορριμμάτων με τα χέρια και με εργαλεία χειρός) και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/02 περί Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Όλες οι εργασίες θα γίνουν με την εποπτεία φύλακα αρχαιοτήτων, ο οποίος θα κινηθεί αναλόγως σε περίπτωση εντοπισμού αρχαίων.

econews

Σχόλια